Veszélyes betegség támadhatja a magyar paradicsomot: ebből még baj lehet

Veszélyes betegség támadhatja a magyar paradicsomot: ebből még baj lehet

agrarszektor.hu
A paradicsomtermelők is izgulhatnak itthon, hiszen attól félnek a gazdálkodók, hogy a hazai piacon túlkínálat alakulhat ki, ami az árakra és az árbevételre súlyos hatással lehet. Ráadásul a hatóság egy újabb növénybetegséget igazoltak, ami szintén nem könnyíti meg a helyzetet. A Ralstonia pseudosolanacearum nevű baktériummal kapcsolatban egyelőre nincsenek tapasztalataik a magyar termelőknek, a Nébih szerint azonban súlyos következményekkel járhat, hiszen akár 100%-os terméskiesést is okozhat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Újabb veszélyes, súlyos gazdasági kárral járó kórokozó ütötte fel fejét hazánkban. A Ralstonia pseudosolanacearum baktériumot Európában először 2015-ben azonosították. Hollandiai rózsatermesztéssel foglalkozó gazdaságokban ismeretlen eredetű tüneteket észleltek a termelők különböző rózsafajtákon, a laboratóriumi vizsgálatok később megállapították, hogy a tüneteket a ez a baktérium okozta. Az azonosítást követően a holland hatóság minden érintett országnak - ahova kerülhetett ezekből a tételekből - jelezte a baktérium okozta fertőzést. Még ugyanebben az évben a belgiumi illetékes hatóság is talált fertőzött rózsákat, a következő évben pedig Lengyelországban is azonosították a kórokozót - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint három vármegye, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A betegséggel kapcsolatban egyelőre kevés a termelői tapasztalat, de az elterjedése súlyos gazdasági kárt okozhat, kémiai védekezés pedig egyelőre nincs ellene. Egy komolyabb fertőzés esetén akár a százszázalékos terméskiesés sem kizárt. Hosszú távú következményként pedig a fertőzött területek évekre kiesnek a termesztésből. A betegség terjedésének elsődleges forrása maga a fertőzött szaporítóanyag. Fontos megemlíteni, hogy az állományon belül a művelő- és betakarító gépek útján is terjedhet, amelyekre tapadva fertőzőképességét akár hónapokon keresztül is meg tudja őrizni.

Mindezen kívül a terjedésében a felszíni eredetű öntözővíz is szerepet játszhat. Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője elmondta, hogy: mivel nincs sok tapasztalatuk a hajtató kertészeteknek a betegséggel kapcsolatban, nem tudják megítélni azt sem, hogy mekkora lehet a valós kár mértéke, ha a paradicsomállományokban megjelenik a baktérium.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint a paradicsomhajtatásban jelenleg két másik kórokozóval, a bronzfoltossággal és az úgynevezett jordán vírussal küzdenek. Mivel az előbbi esetében a rezisztens fajták már rendelkezésre állnak, ezért a legtöbb termelő ki tudja védeni a betegség okozta károkat, az utóbbi fejtörést okoz az ágazat szereplőinek. A jordán vírus négy-öt éve jelent meg Európában, a holland termelőknél okozott nagy gondot, két éve pedig már hazánkban is jelen van a növénybetegség. Mivel karanténkártevőről van szó, megjelenésekor a teljes állomány fel kell számolni. Ledó Ferenc szerint erre a múlt évben több alkalommal is szükség volt hazánkban. A jordán vírus elleni védekezés nem egyszerű, a betegségnek ellenálló fajták még csak kísérleti stádiumban vannak, a szakember szerint három-öt év szükséges ahhoz, hogy általános használatba kerüljenek

- írja a lap.

A betegségen kívül is nagy az izgalom a hajtató kertészetekben, hiszen az elkövetkezendő néhány hétben kell az éves érbevétel jelentős részét megkeresniük. Ráadásul a piaci körülmények is bizonytalanok. A termeléssel előreláthatóan gond nem lesz, mind mennyiségben, mind minőségben kedvezőek a kilátások. Ledó Ferenc kitért arra, hogy 3-4 hét múlva kezdődnek majd a megmérettetések, mivel akkor a hazai kertészetekkel együtt a hollandoktól is nagyobb mennyiség érkezik. A paradicsom viszont gyorsan romló termék, ami eladási kényszerhez vezethet. A múlt évben sikerült elfogadtatni a piaccal a magas árakat, az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a vásárlók idén is hajlandók lesznek többet fizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03