Mit tehetünk a levéltetű ellen házilag? Így küzdj a levéltetű ellen szódabikarbóna és ecet használatával!

Mit tehetünk a levéltetű ellen házilag? Így küzdj a levéltetű ellen szódabikarbóna és ecet használatával!

agrarszektor.hu
Mikor lehet meggyfát permetezni levéltetű ellen, mi a helyzet más növényekkel? Így küzdj a levéltetű ellen házilag ecet használatával, levéltetű ellen szódabikarbóna segítségével!

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A levéltetű a kultúrnövények egyik leggyakoribb kártevője, amely pillanatok alatt képes megfertőzni egy-egy növényt. Növényi nedvekkel táplálkozva gyakorlatilag kiszívják az életerőt az adott növényből, emellett más káros hatással is jelentkezhetnek. Cikkünkben bemutatjuk, milyen állat a levéltetű, milyen gyakori levéltetű fajtákkal találkozhatunk és miért olyan károsak, ha ellepnek egy fát, palántát. Aggodalomra semmi ok: bemutatjuk, hogyan lehet védekezni a levéltetű ellen házilag ecet, szódabikarbóna és más egyszerű anyagok használatával, akár vegyszerek nélkül is!

Milyen rovar a levéltetű?

A levéltetvek a rovarok osztályán belül a félfedelesszárnyúak rendjébe tartoznak. A növények szárán, levelein, hajtásain, termésein élősködnek; a növény nedveit szívogatva táplálkoznak, ezzel komoly károkat okozva a fákban, palántákban, virágokban egyaránt. A levéltetű jelenléte a növényen hamar meglátszik: a levéltetű szívások nyomán a fertőzött növény levelei bepöndörödnek, a levél, a hajtás és a termés eldeformálódik, a levélzet elsárgul, elhall, akár le is hullik - ennek hatására az egész növény elsatnyul. Magyarországon jelenleg több, mint 70 különböző levéltetű fajtát tartunk számon.

A levéltetű mérete, attól függően, hogy milyen fajról van szó, 1 és 3 mm között váltakozik. A levéltetű széklete a mézharmat, ami magas cukortartalma miatt kedvelt csemegéje a hangyáknak, akik ezért a finom falatért ádázul védelmezik őket, szimbiózisban élnek velük. Ha egy növényen, például rózsán látványosan elszaporodnak a hangyák, következtethetünk arra, hogy levéltetű fertőzés áldozatává vált (a rózsákkal kapcsolatban egyébként is legyünk figyelmesek, mert nagyon érzékenyek a levéltetű fertőzésre).

A levéltetű önmagában is nagy probléma, ám a baj nem jár egyedül: növényről növényre szállva baktériumokat, vírusokat is terjeszthetnek, amelyek, ha nem csípjük el őket idejében, a növény pusztulását is okozhatják. A növényeket fertőző vírusok, gombák, baktériumok ráadásul a fák kérgén, száraz gyümölcsmúmiákban, elhalt lágyszárúakon vagy a talajban át is telelhetnek, így a fertőzés könnyen előjöhet a következő évben is!

Mit tehetünk a levéltetű ellen házilag? Így küzdj a levéltetű ellen szódabikarbóna és ecet használatával!

A levéltetű szaporodása, életciklusa

A levéltetvek ősszel szaporodnak, ám a nőstény levéltetű egyedek megtermékenyítés nélkül, szűznemzéssel is képesek életképes utódokat világra hozni a számukra kedvező, nyári időben. Az első levéltetű nemzedék a növényeken áttelelt levéltetű petékből kel ki, ez általában egy röpképes, szárnyas nemzedék, akik közrejátszanak a levéltetvek elterjedésében, hogy minden utód számára elegendő tápanyag jusson. A szárnyas levéltetű, ha kiválasztott egy neki növényt, ott táplálkozni és szaporodni kezd. Több levéltetű generáció is eléldegél a fertőzött növényen. Az utódok száma a tetűnek kedvező időjárástól, a növény állapotától is függ.

A leggyakoribb levéltetű fajták

  • Rózsalevéltetű (zöld levéltetű): talán a legismertebb levéltetű fajta, színe zöld, teste szinte átlátszó, mérete apró. Csápjai majdnem olyan hosszúak, mint a teste, hátrafelé nyúlnak.
  • Cseresznye-levéltetű (fekete levéltetű): jellegzetes, fekete színű levéltetű faj, aminek a cseresznye- és meggyfák a céltáblái. Az egész világon elterjedt.
  • Almalevéltetű: az USA elterjedt kártevője, ha nem használja szívószájszervét, maga alá húzza.
  • Almafa és ribiszke-levélpirosító tetű: a szívogatás hatására a fiatal levelek hólyagosak, pirosak lesznek.
  • Lisztes káposzta-levéltetű: a keresztesvirágú növények világszinten elterjedt élősködője.
  • Zöld őszibarack-levéltetű: az őszibarack fa nedveit szívogató élősködő.

A levéltetű elleni védekezés

A levéltetű ellen házilag, boltban vásárolt környezetbarát anyagokkal és vegyi anyagokkal is védekezhetünk attól függően, mennyire veszélyeztetett a növény. Nézzük, a levéltetű ellen milyen védekezési módszerek vannak!

Mit tehetünk a levéltetű ellen házilag? Így küzdj a levéltetű ellen szódabikarbóna és ecet használatával!

1. A levéltetű fertőzés megelőzése

A levéltetű elleni módszerek között az egyik legjobb megoldás a ragadós sárga papír használata. A levéltetű csapda megfogja az első generáció általában röpképes tagjait, így védelmi láncot építhetünk vele növényünk köré. A levéltetű csapda emellett jól mutatja, milyen állapotban van a növény: ha üres a papír, egészséges, ha tele van levéltetű tetemekkel, akkor a növényt kinézték maguknak.

2. Vízsugaras lemosás

A kisnövésű növényeket levéltetű ellen megvédhetjük vízsugaras lemosással is, ha a fertőzés elején vagyunk. Vigyázzunk, nehogy az erős vízsugárral öljük meg a palántát, vagy más lágyszárú növényt!

3. Kémiai védekezés (permetezés)

Akkor indokolt a vegyszeres, kémiai védekezés a levéltetű ellen, amikor azok jelenléte már komolyabban meglátszik a növényen. A tünetek közé tartozik többek között a bepöndörödött levél: ha ezt látjuk, azonnal lépnünk kell! Vásároljunk kertészeti szaküzletekben olyan permetszert, ami kifejezetten az adott növényt megtámadó tetűfajra javallott, de vehetünk általános levéltetű irtó szert is. Kontakt hatású és felszívódó mérgekkel egyaránt próbálkozhatunk. A legtöbb rovarölőszer is megöli őket.

4. A levéltetű ellen házilag ecet és szódabikarbóna segítségével

Közkedvelt házi praktika a levéltetű ellen a következő keverék: fél liter vízben keverjünk el 2 ek cukrot, 2 ek szódabikarbónát, 2 ek mosogatószert és 2 ek ecetet. Ez a keverék megöli a levéltetű kolóniákat és nem károsítja a növényünket sem. Ha azonban nem válik be, térjünk vissza a hagyományos levéltetű elleni permetszerek alkalmazásához. (Felhívjuk figyelmét, hogy az előbbiekben vázolt, internetes oldalakon, és közösségi médiumokban fellelhető megoldás megbízhatóságával kapcsolatban felmerültek aggályok, így az esetleges negatív következményekért az Agrárszektor nem vállal felelősséget.)

Mit tehetünk a levéltetű ellen házilag? Így küzdj a levéltetű ellen szódabikarbóna és ecet használatával!

5. Biológiai védelem: a levéltetű természetes ellenségei

A levéltetű elleni védekezés részben a természet dolga: a levéltetű a hasznos katicabogarak fő táplálékforrása. A fürkészdarázs is pusztítja a levéltetveket, ám egy teljesen más módszerrel: petéket helyez el bennük, amelyből kikelő lárvái belülről falják fel áldozatukat. Csalogassuk őket kertünkbe kedvenc táplálékukkal: az ernyősvirágúak nektárjával, vagy vásároljunk belőlük szaküzletben!

Mikor lehet meggyfát permetezni levéltetű ellen? Mi a helyzet más növényekkel?

Már a tetűszezon beindulása előtt, megelőzésképp érdemes permetezni, főleg a kényes növényeket, ám a legtöbben nem vegyszerezik kertjüket, ha nem muszáj. Érdemes állandóan figyelnünk a kertet, hogy melyik növényen észleljük a levéltetű jelenlétét: pöndörödő levelek, nagy mennyiségű hangya mutathatja a levéltetű fertőzést. Ha észleltük a tüneteket, érdemes a házilagos és a kémiai védekezéssel is megpróbálkoznunk!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?