A kajszi metszése egyszerűen: bergeron kajszi metszése; gönci magyar kajszi metszése

A kajszi metszése egyszerűen: bergeron kajszi metszése; gönci magyar kajszi metszése

agrarszektor.hu
A bergeron kajszi metszése és a gönci magyar kajszi metszése mikor történjen? Így zajlik a kajszi metszése videó segítségével, az öreg és a fiatal kajszi metszése is egyszerű!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kajszi metszése minden gyümölcsfaszezon elején fontos feladat: a barackfélék más gyümölcsöknél kényesebbek a talajra, a napfényes órák számára és a felgyülemlett belvízre, ezért gondozásuk külön odafigyelést igényel. Cikkünkben leírjuk, miért fontos a kajszi metszése, a kajszi metszése mikor javallott, hogyan járjunk el a kajszi metszése során tavasszal és nyáron. Segítünk, hogyan találjuk el a fiatal kajszi metszése közben a megfelelő koronaalakot, illetve egy öreg kajszi fa metszése esetén hogyan zajlik a szakszerű kajszi ifjító metszés!

Miért fontos a kajszi metszése?

A kajszi metszése már csemetekorban fontos feladat, ugyanis ekkor kell beállítanunk a fiatal fa koronáját ideális alakúra, irányúra, hogy később a lehető legnagyobb legyen a terméshozam, illetve egészséges, könnyen kezelhető és szüretelhető legyen a növény. A kajszi metszése fokozza a fa természetes ellenállóképességét; ha nem érintkeznek a faágak és eltávolítjuk az előző évről hátra maradt, betegséggel fertőzött részeket, kisebb lesz az esélye annak, hogy a kajszifát megtámadja valamilyen kórokozó. A bergeron kajszi metszése és a gönci magyar kajszi metszése során egyaránt kövessük a következő tippeket!

A kajszi metszése során milyen formát alakítsunk ki?

A kajszi metszése során más csonthéjas gyümölcshöz (cseresznye, meggy, szilva) hasonlóan valamilyen üreges koronaforma kialakítására törekszünk. Megfelelő forma a kajszibarack fánál a váza és a katlan alak, amelyeknek lényege, hogy több, széttartó vezérág formázza a koronát, ezáltal a meleget, a napfényt és a szellőt beengedjük a fa belsejébe, hogy minden gyümölcs egyformán érhessen. Más gyümölcsfáknál, például az almatermésűeknél a sudaras kialakítást tartják a legelőnyösebbnek, ahol egy középső főágról, a sudárról nőnek a koronaalakító vezérágak. A kajszi metszése során, ha eredendően van, ezt a sudarat érdemes eltávolítani még fiatal korban.

A kajszi metszése mikor javallott?

A kajszi metszése a tél végén / a tavasz elején javallott, még a vegetációs időszak előtt. Ha jól időzítünk, a sebek, amelyeket ekkor ejtettünk a fán, gyorsan, fertőzés nélkül gyógyulnak, így a kajszibarack ellenállóbbá válik a gombás, vírusos betegségekkel szemben. A csonthéjas gyümölcsök esetében a metszés kitolható a virágzásig is. Nyáron is megengedett a kajszi metszése, habár ilyenkor csak kisebb beavatkozásokat javaslunk, hogy kordában tartsuk a koronát!

A fiatal kajszi metszése egyszerűen

A fiatal kajszi metszése már az ültetés után rövid idővel elkezdődhet. A fiatal kajszi metszése legelőször egy koronaalakító beavatkozás kell, hogy legyen: ekkor kell kiválasztanunk, milyen alakú fát szeretnénk (sudaras vagy üreges), ennek megfelelően kell kialakítanunk a vezérágakat. A legtöbben az üreges, váza- vagy katlanalakú formát javasolják.

Mindenekelőtt távolítsuk el a kajszinak azokat az ágait, amelyek túlságosan függőlegesen vagy vízszintesen nőnek. A metszés helye essen minél közelebb az ággallérokhoz, végződjön kifelé néző vesszőre vagy rügyre. A kajszi metszése során a talajtól kevesebb, mint 50 cm magasságban növő ágakat távolítsuk el. A kajszifa sudarát 1 m magasságban vágjuk vissza, innen ágazzanak ki a vezérágak. Tavasszal távolítsuk el a sérült, törött ágakat, az ép gallyakat pedig ritkítsuk addig, amíg legalább 15 cm távolság nincs közöttük. A maradónak kijelölt oldalsó ágak végét metsszük vissza kb. 5-10 cm-rel, ezek végződjenek kifelé néző rügyekben, hajtásokban.

A kifejlett kajszi metszése a későbbiekben

Az első évben a kajszi metszése során kialakítottuk a kezdetleges koronát, a második évtől pedig tovább erősítjük azt, meghatározzuk a fa ágszerkezetét. A merőlegeshez vagy függőlegeshez közeli szöget bezáró ágakat ezesetben is metsszük le, ugyanis ezek hibás irányban fejlődnének. A tavaly kifejlődött vezérágakat 70-75 cm hosszúságúra metsszük vissza. A télen fagykárt szenvedett, elhalt, vagy öreg ágakat távolítsuk el, közben a korona folyamatos ritkításával is törődjünk, hogy az belül ne legyen túl sűrű.

Az öreg kajszi ifjító metszése

A kajszi metszése kiemelt fontosságú öregebb korban, mert az idős ágakon már nem terem gyümölcs: ezeket a letermett részeket le kell metszenünk. Ha a kajszi fa koronájának nagyobb része elöregedett, a kajszi metszése során lehetőségünk van egy nagyobb termőterület felújítására is: távolítsuk el az öreg korona egy részét, hogy teret adjunk az életerős, fiatal hajtásoknak, amelyeken majd barack terem.

Előkészületek a kajszi metszéséhez

A kajszi metszése mindenképpen igényel előkészületeket. Ezalatt olyan egyszerű feladatokra kell gondolnunk, mint például a metszőollók fertőtlenítése, az avar feltakarítása. Távolítsuk el az előző évi betegség nyomait (ha volt ilyen): erről árulkodnak a gyümölcsmúmiák és az elhalt, moníliás ágrészek. Érdemes a fertőzött avarral együtt összeszedni és elégetni őket, mert a kórokozók ezekben hajlamosak lehetnek áttelelni. Ha a fán nagyobb sebet ejtettünk, kezeljük azt valamilyen készítménnyel!

Milyen eszközökkel történjen a kajszi metszése?

  • fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
  • idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés vagy láncfűrész

Tanuljunk vizuális úton: a kajszi metszése videó segítségével

A kajszi metszése a kezdő kertészek számára nem a legegyszerűbb feladat, ezért érdemes odafigyelnünk minden mozzanatra. A kezdők részére azt tanácsoljuk, hogy legelőször a kajszi metszése videó segítségével történjen, ugyanis egy komplett fa megmetszésének vizuális bemutatásával megfelelő tudást sajátíthatunk el, amely már elegendő lehet egy kisebb facsemete rendbetételéhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 2. 05:59