Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

agrarszektor.hu
A rózsa szaporítása vízben, a rózsa szaporítása krumplival: így történik a sivatagi rózsa szaporítása és a pünkösdi rózsa szaporítása. A rózsa szaporítása könnyebb, mint gondolnád!

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A különböző rózsák, rózsafélék lakásunk vagy kertünk ékkövei: üdítő színfoltot hoznak a zöld levelek között, számos fajtájuk pedig nem csak gyönyörű, hanem illatos is. A rózsák szakszerű gondozása mellett nagyon fontos, hogy megfelelő módon történjen a rózsa szaporítása és ültetése is. Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a rózsa szaporítása és milyen tevékenységeket kell elvégeznünk, ha azt szeretnénk, hogy életerős, új növényt kapjunk a közeljövőben. Ezalkalommal három közkedvelt növény szaporítását mutatjuk be: így történik a rózsa szaporítása, a pünkösdi rózsa szaporítása és a sivatagi rózsa szaporítása különféle stratégiákkal.

1. A rózsa szaporítása

A rózsa az egyik legközkedveltebb és legkönnyebben szaporítható virágos dísznövény: mindössze egyetlen ajándékba kapott tőből egy tucat rózsabokrot fejleszthetünk magunknak a rózsáról lemetszett darabok gyökereztetésével. Vágjuk le egy rózsa hajtását vagy a növény felső részét (maximum 25 cm), majd egyszerűen gyökereztessük a következő lehetőségeknek megfelelően:

Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

A rózsa szaporítása vízben

A rózsa szaporítása vízben is lehetséges, hiszen egy nagyon egyszerűen kezelhető növénycsaládról van szó. Fogjuk a rózsáról levett szárdarabot, majd tegyük vizes üvegbe úgy, hogy a levágott részt félig lepje el. A következő 10-14 nap során gyökerek fognak rajta megjelenni, amelyeket elültetve új növényeket kaphatunk. A gyökerezést segíthetjük egy kis aloe vera lével, a gyökereztetővízben elkevert élesztővel (1l vízben 100 mg élesztő oldható fel), illetve használhatunk más természetes gyökerezést serkentő szereket (méz, fahéjoldat) vagy boltokban kapható gyökereztető hormonokat is.

A rózsa szaporítása ültetőközegben

A rózsa szaporítása dugványozással nagyon egyszerű: az új rózsatövek nem csak vízben gyökereztethetőek ki, hanem nedves ültetőközegben is. Javasoljuk egy kis gyökereztető hormon használatát, hogy a gyökerezés gyorsabban beinduljon, a dugvány pedig erősebb legyen. Az ültetőközeget tartsuk folyamatosan nedvesen, a cserepet pedig vonjuk be átlátszó nejlonnal. A dugványt tegyük ki szűrt fénynek, minden nap nedvesítsük a talaját és szellőztessük meg a klímáját. Amint beindult a levelesedés, a nejlont eltávolíthatjuk.

A rózsa szaporítása krumplival

A rózsa szaporítása krumplival elsőre meredek javaslatnak tűnhet, ám hasznosabb lehet, mint gondolnánk! Ez is egy dugványozási technika: fogjunk egy darab krumplit, vágjunk bele egy lyukat, a dugvány végét pedig dugjuk bele - így kerüljön a rózsa dugványa az ültetőközegbe. A rózsa szaporítása sikeres lesz, ugyanis a burgonya nedvességgel látja el a növényt még akkor is, ha az ültetőközeg szárazabb, így jó esélyekkel indulhat meg a gyökeresedés. Ezesetben is érdemes a dugványt áttetsző anyaggal letakarni (lehet fólia, befőttes üveg vagy elvágott műanyag palack is).

Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

2. A pünkösdi rózsa szaporítása tőosztással

A pünkösdi rózsa, másnéven bazsarózsa tőosztással történik, vagyis nem dugványoknak való szárrészeket veszünk le az anyanövényről, hanem kiássuk és gyökerénél fogva szedjük szét azt. A piros vagy a kerti bazsarózsa gyökérnyakán alvógumók találhatóak: ezek mindegyike kihajt, ám a fehér/illatos bazsarózsa tőosztásához jól fejlett hajtások is szükségesek. Egy tövet többfelé is szétszedhetünk, egy aranyszabály van: egy új tőnek legalább három gumóra van szüksége az egészséges fejlődéshez. A lefejtett töveket ültessük el szakszerűen: a gyökeres részek kerüljenek ültetőközegbe (a gumók legyenek 3-4 cm mélyen), amit alaposan meglocsolunk, a szárakat viszont ne ássuk túl mélyre.

Szaporítsunk rózsákat! A rózsa szaporítása vízben, rózsa szaporítása krumplival, a pünkösdi rózsa és a sivatagi rózsa szaporítása

3. A sivatagi rózsa szaporítása

A sivatagi rózsa szaporítása történhet dugványozás útján (a rózsa szaporítása során leírt módszerek), illetve magról is. A sivatagi rózsa a pünkösdi rózsával és a megszokott rózsafélékkel ellentétben vaskos, fás törzzsel rendelkezik, ez teszi olyan egyedivé. A sivatagi rózsa szaporítása magról nagyon egyszerű: vásároljuk be a magokat a kertészeti áruházakban, majd ültessük el őket a növény fajtájának megfelelő ültetőközegbe tavasszal. Begyűjthetjük saját növényeink magjait, vagy ráolthatjuk a sivatagi rózsa dugványait leanderre is.

A rózsa szaporítása: kinek ajánljuk?

Az egyszerű, hétköznapi rózsafélék szaporítása könnyű feladat, minden lelkes kertésznek és kísérletezni vágyó kezdőnek egyaránt ajánljuk, hiszen nincs másra szükség, mint egy darabra a rózsa szárából és vízre vagy ültetőközegre. A tőosztásos szaporítás (pünkösdi rózsa szaporítása) egy fokkal már bonyolultabb feladat, ezért javasoljuk, hogy ne ez legyen az első növényszaporítás, amivel kísérletezünk. A harmadik rózsa, amelyet bemutattunk (a sivatagi rózsa szaporítása) magánembereknek már bonyolult feladat, így azt tanácsoljuk, hogy inkább vásároljuk meg azt egy boltban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?