Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a konyhasó a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a konyhasó a kertben

agrarszektor.hu
A só elengedhetetlen alapanyag a konyhában, a legtöbben azonban nem tudják, hogy nem csak itt alkalmazhatjuk, nagy hasznát vehetjük ugyanis a kertben is. Összegyűjtöttük a konyhasó 5 legszuperebb felhasználási módját a kertben, és megmutatjuk, hogyan, illetve mikre érdemes felhasználni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A konyhasót nemcsak a konyhában alkalmazhatjuk, de a kertben is nagy hasznát vehetjük. Segítségünkre lehet például bizonyos kártevők távol tartásában, gyomirtónak is tökéletes, de a rozsda eltávolítására is használhatjuk. Most megmutatjuk tehát, hogyan és mikre érdemes felhasználni a konyhasót a kertben - írja a balconygardenweb.com.

1. Elpusztítja a mérges szömörcét

A mérges szömörce egy nagyon veszélyes növény, érintése viszkető kiütéseket és hatalmas hólyagokat okozhat a testen. Érdemes tehát azonnal elpusztítani, amint azonosítottuk, ehhez készítsünk oldatot sóból. Oldjunk fel 1 csésze sót 1 liter forró vízben, majd permetezzük be az eleggyel a mérges szömörcét.

2. Kiirtja a gyomokat

A közönséges só tökéletesen alkalmas a gyomok elpusztítására. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy felforralunk 1 liter vizet, majd feloldunk benne 5 evőkanál ecetet és 2 evőkanál sót, és már kész is a gyomirtó oldatunk. Ezután nincs más dolgunk, mint ráönteni ezt az elegyet a járdák és szegélyek repedéseiben található gazokra. Figyeljünk arra, hogy a gyepben található gyomokra ne alkalmazzuk, mert könnyen árthatunk vele a pázsitnak is.

3. Elriasztja a hangyákat

A hangyák romboló hatásúak lehetnek a kertben, és sok hasznos rovart, köztük földigilisztákat is elpusztíthatnak. Csak szórjon közönséges sót a hangyanyomok közelében lévő területekre, hogy elrettentse őket.

4. Elpusztítja a meztelen csigákat

Szórjuk egy nagy adag sót a pusztító meztelen csigára, és garantáltan elpusztul majd, még mielőtt kárt okozna kertünkben. Ha humánusak akarunk lenni, elegendő, ha a csiga útvonalára szórjuk a sót, és nem az élőlényre, ha átgázol ugyanis rajta, az könnyen felsértheti a testét. 

5. Eltávolítja a rozsdát

A só tökéletesen alkalmazható a rozsda eltávolítására, használhatjuk a kerti szerszámokon, a fém bútorokon, illetve minden vasból készült eszközön. A legtöbb esetben a rozsdát mindig nagyon nehéz eltüntetni, ugyanakkor ha egy kis citromléből, valamint sóból elegyet, pasztát készítünk, és ezt alkalmazzukk a különböző felületeken, sokkal egyszerűbb dolgunk lesz. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?