2022. október 2. vasárnap Petra

Szeptemberi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket mindenképpen végezd el

agrarszektor.hu
Szeptember sem áll meg az élet a kertben, hiszen bőven akad tennivaló ilyenkor is. Most jött el például a gyógynövények betakarításának ideje, és ilyenkor érdemes salátaféléket, különböző virághagymákat, illetve hidegtűrő zöldségfajtákat ültetni a kertbe. Nem kell lemondani tehát a friss zöldekről ősszel és télen sem, hiszen számtalan fajta kerülhet ilyenkor is földekbe. Összegyűjtöttük a legfontosabb szeptemberi feladatok a kiskertben.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Bőven akad teendő a kertekben szeptemberben is, számtalan olyan zöldség van például, ami még ilyenkor is a földbe kerülhet, de különböző salátaféléket és virághagymákat is elültethetünk most. Utánajártunk, melyek a legfontosabb kerti feladatok az ősz első hónapjában - írja a balconygardenweb.com

1. Mehetnek a virághagymák a földbe

A tulipán, a jácint és a nárcisz hagymáját ilyenkor, szeptemberben a legjobb elültetni a kertbe. Mielőtt a földbe kerülnek, mindig győződjünk meg arról, hogy egészséges, jó minőségű hagymáink vannak, csak megbízható forrásból származókat használjunk!

2. Eljött a gyógynövények betakarításának ideje

Ez a megfelelő hónap arra, hogy a gyógynövényeket betakarítsuk és eltároljuk a hidegebb hónapokra. Ügyeljünk arra, hogy mindig kora reggel szedjük le a leveleket, így juthatunk ugyanis a legtöbb illóolajhoz. Miután leszedtük őket, tegyük alacsony páratartalmú, napos helyre, és itt szárítsuk a gyógynövényeket addig, míg felhasználhatók nem lesznek. 

3. Most ültess salátákat

Szeptemberben elkezdhetjük a saját salátakert kialakítását, ilyenkor ugyanis számtalan fajta kerühet a földbe. Ültethetünk most spenótot, fejessalátát, rukkolát, így biztosan a hidegebb hónapokban is friss zöld kerülhet majd az assztalra. 

4. Lehet virágos a kert ősszel is

Ebben a hónapban még számtalan virágot is elültethetünk a kertbe, kerülhet a földbe például árvácska, körömvirág, de krizantém is. Érdemes ültetés előtt a kertészetekben, szakboltokban tájékozódni, arra azonban mindig ügyeljünk, hogy kövessük a virágmagok csomagolásán található utasításokat. 

5. Magmentés az elszáradt virágokról

Szeptemberben van itt az ideje annak, hogy az elszáradt virágokról begyűjtsük a magokat. Szárítsuk ki őket a betakarítás után, tegyük száraz helyre őket, következő tavasszal pedig már el is ültethetjük őket.

6. Mentsünk dugványokat a kertből

Ez a hónap ideális arra, hogy dugványokat gyűjtsünk be az elszáradt növényekről. Ezeket levágás után, cserépbe ültetve szaporíthatjuk tovább, jövő tavaszra pedig egészséges és kiültethető állapotban lesznek. 

7. Hidegtűrő zöldségek ültetése

Számtalan olyan zöldség van, amely még most szeptemberben is a földbe kerülhet. Ilyen például a cékla, a káposzta, a mustár, a sárgarépa, a borsó, a karfiol, a brokolli, de a hagyma is. Így garantáltan friss és saját zöldek kerülhetnek majd az asztalunkra a hidegebb hónapokban is. Ha félünk attól, hogy az alacsonyabb hőmérsékletet nehezen bírják majd a zöldségek, érdemes fóliába vagy üvegházba ültetni őket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34