10 szupertrükk, amivel megmentheted haldokló növényeidet: ezek tényleg működnek

10 szupertrükk, amivel megmentheted haldokló növényeidet: ezek tényleg működnek

agrarszektor.hu
A legtöbben azonnal kétségbeesnek, amikor azt látják, szeretett növényükkel valami nem stimmel, sárgulni, száradni kezdett és szinte már haldoklik. Habár gyakran menthetetlennek tűnhet a helyzet, nem kell rögtön megijedni, hiszen, ha néhány dolgot megvizsgálunk és diagnosztizáljuk a növényt, akkor akár új életet is adhatunk neki. Összegyűjtöttünk 10 olyan trükköt, amelyet ha bevetünk, akkor jó eséllyel megmenthetjük "kedvencünket", sőt sok esetben rájövünk majd, hogy nem is olyan nagy a baj, mint először hittük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szobanövényt, vagy egyáltalán bármilyen növényt nevelni nem egyszerű feladat, gyakran bármennyire is óvatos az ember követhet el olyan hibákat, amelyek akár végzetesek is lehetnek - írja a balconygardenweb.com. Nem kell azonban pánikba esni, hiszen a legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel sokszor orvosolható a helyzet. Mutatunk 10 olyan trükköt, amelyet ha bevetünk, jó eséllyel megmenhetjük "kedvencünket", sőt sok eseten rájövünk majd, hogy nagyobb volt az ijedtség, mint a valódi probléma. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. Ellenőrizzük van-e esély a túlélésre

Gondosan vizsgáljuk meg a növényt, és nézzük, meg hogy a szárakon és a gyökereken látunk-e még életjeleket. Ha a gyökerek szilárdak és hajlékonyak, a száron pedig találunk zöld részeket, akkor jó eséllyel megmenthető a növényünk. Ugyanakkor, ha törékeny, pépes gyökereket, illetve szárat látunk, akkor sajnos búcsút kell mondanunk "kedvencünknek".

2. Azonosítsuk a problémát

Miután megvizsgáltuk növényünket, próbáljuk meg azonosítani a problémát, illetve kitalálni, miért pusztulhat. Gondoljunk át minden lehetséges forrást úgy, mint a műtrágya, a napfény, a vízmennyiség, a kártevők és a betegségek. A különböző növényeknek más és más szükségleteik vannak, érdemes tehát utánaolvasni "kedvencünk" igényeinek. 

3. Távolítsuk el/metsszük le a halott részeket

Távolítsuk el az összes elhalt részt a növényről, így az energiáit a még egészséges részekre tudja majd fordítani. Metsszük le az elszáradt leveleket, és vágjuk vissza az elhalt szárakat addig, amíg nem látunk zöld részt a növényen, innen ugyanis új szárak növekedhetnek majd. Ha van virág, vagy gyümölcs a növényen, akkor vágjuk le azokat is. 

4. Figyeljünk a helyes öntözésre

A barna, száraz levelek, illetve gyökerek általában azt jelzik, hogy növényünk szomjas. Nyilván minden növénynek más a vízigénye, a kaktuszokat és a pozsgásokat például elegendő csak akkor meglocsolni, amikor már száraz a földjük, míg a páfrányok gyakori öntözést kívánnak, és sosem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a talajuk. 

5. Ha szükséges, tegyük át a növényt párás helyre

Nem árt tudni, növényünk szereti-e a párásabb levegőt, sok problémát megelőzhetünk ugyanis azzal, ha a megfelelő helyre tesszük zöldünket. A párásabb területeket kedvelő növényeket tartsuk távol a közvetlen napfénytől, illetve ne nagyon szellőztessünk mellettük. Míg például a pozsgás növényeket érdemes inkább szárazabb helyre tenni, a nedvesebb levegőt ugyanis nehezen viselik. 

6. Használjunk klórmentes vizet

Akadnak olyan növények, amelyek érzékenyek a klóros vízre, ezért csapvíz helyett sokkal jobb, ha szűrt vizet, esővizet, vagy forrásvizet használunk. Ha azt szeretnénk, hogy a növényeink csodaszép zöldek legyenek, akkor inkább mellőzzük a klóros vizet.

7. Nem mindegy, hova rakjuk a növényt

Ahány növény, annyi szokás. Akadnak olyan zöldek, amelyek igénylik a sok napfényt, ennek hiánya pedig komolyan akadályozhatja őket a növekedésben, a szárképzésben, illetve fakó leveleket, valamint a kártevőkre és betegségekre hajlamos növényeket eredményezhet. A fénykedvelő növényeket helyezzük tehát napos helyre, az árnyékkedvelőket pedig sötétebb, közvetlen napsütéstől mentes részre. 

8. Tegyük a növényt nagyobb edénybe

Nem is gondolnánk, mennyire sokat számít a cserép mérete, egy rosszul megválasztott edénnyel ugyanis akár a növény pusztulását is előidézhetjük. Ha úgy látjuk tehát, hogy valami nem stimmel "kedvencünkkel", néha elengedő mindössze átültetnünk egy nagyobb cserépbe friss földdel, ezzel pedig a gyökerek egészséges növekedését és a virágzást is serkenthetjük majd.

9. Mindig megfelelő időben, megfelelő mennyiségű műtrágyát kapjon a növény

A nem megfelelő mennyiségű műtrágya károsíthatja növényt, így mindig kövessük a csomagoláson és a címkén található utasításokat az ideális adagolás érdekében. Általános szabály, hogy a növényeket inkább tavasszal műtrágyázzuk, ezzel ugyanis segítjük őket a növekedésben.

10. Pusztítsuk el a kártevőket és a kórokozókat

A levelek elszíneződése, valamint a lombozat deformálódása általában valamilyen kártevő vagy kórokozó jelenlétére utal. Próbáljuk meg kideríteni, miről van szó pontosan, és csak ezt követően kezdjük el a védekezést. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?