A brazil tölcsérjázmin gondozása: a tölcsérjázmin szaporítása, a tölcsérjázmin teleltetése

A brazil tölcsérjázmin gondozása: a tölcsérjázmin szaporítása, a tölcsérjázmin teleltetése

agrarszektor.hu
A tölcsérjázmin gondozása, a tölcsérjázmin szaporítása: a tölcsérjázmin milyen földet szeret, miért nem virágzik a tölcsérjázmin? Hogyan zajlik a brazil tölcsérjázmin teleltetése?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A színpompás tölcsérjázmin a mediterrán hangulat és a trópusi növények rajongóinak nagy kedvence: ezek a színes, vidám virágok, akár a lakásban, akár a teraszon tartjuk őket, egyformán színpompásak és figyelemfelkeltőek. Vigyázat: a tölcsérjázmin gondozása egy kezdő kertész számára viszonylag bonyolult feladatnak számít! Cikkünkben leírjuk, hogyan zajlik a közkedvelt brazil tölcsérjázmin gondozása, a tölcsérjázmin szaporítása, kültéri és beltéri tartása. A tölcsérjázmin milyen földet szeret, hogyan zajlik a tölcsérjázmin teleltetése és miért nem virágzik a tölcsérjázmin? Minden kérdést megválaszolunk!

A brazil tölcsérjázmin jellemzői, igényei

A tölcsérjázmin eredetileg Dél-Amerika trópusi területeiről származik, ma már az egész világon elterjedt és közkedvelt szobanövény, szabadtéri élődekoráció. A tölcsérjázmin különösen a mediterrán területeken elterjedt, ahol ez enyhe, hűvös teleket a természetben is átvészeli, ritkán áll fenn a fagyveszély. A tölcsérjázmin a meténgfélék családjába tartozik; számos, különböző színű és méretű virággal találkozhatunk, attól függően, hogy milyen tölcsérjázmin fajtát szeretnénk ültetni (pl. brazil tölcsérjázmin, chilei tölcsérjázmin, bolíviai meténg).

A tölcsérjázmin egyébként egy örökzöld, fásszárú kúszónövény, számos virága színpompás, fényes hatású levelei sötétzöldek, tojásdad alakúak. Mivel a tölcsérjázmin nagyon gyorsan növekedik, virágzás után célszerű visszametszeni, hogy megmaradjon könnyen kontrollálható, gömbalakú formája. A tölcsérjázmin virágzása tavasszal kezdődik és egészen októberig tart: jellegzetes, bársonyos szirmú, tölcsér alakú virágokat bont, amelyek az egész bokrocska felületén pompáznak. A tölcsérjázmin leginkább a száraz levegőjű, napos környezetet kedveli, de a félárnyékot is eltűri; nem viseli jól sem a gyakori átültetést, sem az eláztatást. Ha a növényünk a környezetében láthatóan gyorsan fejlődik, adjunk neki támasztékot (karót, rácsot), hogy felfuthasson rá.

A tölcsérjázmin gondozása

Az első tölcsérjázminunk gondozása során a legfontosabb tennivaló a megfelelő, napfényes (de nem tűző napos), száraz környezet biztosítása. Ügyeljünk rá, hogy mivel futónövényről van szó, ne ültessük át túl gyakran, ugyanis, ha felfutott hajtásait leszedjük, trauma érheti a virágot. Ne ültessük át gyakran, legfeljebb évi 1 alkalommal, tavasszal, még virágbontás előtt. Átültetéskor gondolkodjunk előre: legalább 1-2 mérettel nagyobb cserepet válasszunk neki! Mivel ezt a növényt mérsékelt övi éghajlaton szinte kizárólag cserépben, dézsában tartjuk, gondoskodjunk a megfelelő öntözésről: hetente 2-3 alkalommal adjunk neki vizet, ha úgy ítéljük meg, hogy száraz a talaja. Heti egyszer tápoldatot is adhatunk neki.

A tölcsérjázmin milyen földet szeret?

A brazil tölcsérjázmin a jó vízáteresztő képességű, semleges kémhatású, laza talajban érzi jól magát, ám időnként igényli a tápoldatot, főleg, ha viszonylag kicsi dézsában tartjuk.

A tölcsérjázmin teleltetése

A tölcsérjázmin kényes a hidegre: mindenképpen langyos közegben, lehetőleg szobában, fűtött télikertben teleltessük át (8-12°), ne a pincében, ahol túl hideg és sötét van neki. Télen kevesebbet öntözzük; ne csodálkozzunk azon sem, ha elhullatja leveleinek nagyobb részét, ugyanis tavasszal újakat hoz. Koratavasszal, mielőtt a tölcsérjázmin új, zsenge leveleket és virágbimbókat bontana, átültethetjük egy nagyobb cserépbe; a metszést is ilyenkor ejtsük meg: ritkítsuk kellőképpen a bokrot, hogy a szárak, levelek ne legyenek túl sűrűen, hiszen nemsokára új hajtásokat hoz. Tavasszal mindig számoljunk helyigényének gyors növekedésével, ugyanis, ha megfelelő számára a környezet, a tölcsérjázmin akár 2-3 méteresre is megnőhet!

A tölcsérjázmin szaporítása, ültetése

A tölcsérjázmin szaporítása a megfelelő vesszők lemetszésével és gyökereztetésével (másnéven dugványozással) történik. Keressünk körülbelül 20 cm hosszúságú, lágyszárú, életerős tölcsérjázmin vesszőket a virágzás után, késő ősszel vagy télen; ezeken a vesszőkön legyen legalább két darab életerős rügypár, egy alul és egy felül. Metsszük le a dugványt egyenes vágással, az alsó rügy alatt körülbelül fél centivel. Metsszük le a dugvány tetejét is, a felső rügypár fölött másfél centivel, ferde vágással. Ültessük el a dugványt cserépben úgy, hogy az alsó rügypár a földfelszín alatt, a felső felette legyen. Májusig ne ültessük ki!

Miért nem virágzik a tölcsérjázmin?

A tölcsérjázmin érzékeny a téli hőmérsékletre: ha túl meleg szobában teleltettük át, előfordulhat, hogy a növény a következő szezonban nem virágzik.

A tölcsérjázmin kártevői és kórokozói

Habár a tölcsérjázmin tejszerű nedve az ember szervezetébe kerülve mérgező, a növényt gyakran megtámadhatják a levéltetvek - ezt okozhatja az, ha rossz helyen, túl szárazon tartjuk a növényt, vagy nem megfelelően gondozzuk. A tetvek ellen elsősorban a növény fürdetésével, párásításával védekezzünk, mert a viaszos pajzstetvek megjelenését okozhatja a tölcsérjázmin vízhiányos nevelése. A túlöntözés és a túl párás levegő viszont, amelyet a növény szintén nem visel jól, táptalajt adhat a gombás fertőzéseknek is. A gomba elleni védekezés érdekében ritkítsuk meg a tölcsérjázmin lombját, hogy a növény jobban szellőzhessen.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55