A virág, amely a fagyokat is túlélheti: így teleltetsd a krizantémot!

agrarszektor.hu
A krizantém az ősz egyik legnépszerűbb és legkedveltebb növénye, a legtöbben ugyanakkor csak temetővirágként gondolnak rá. Azon túl azonban, hogy a növény tökéletes dísze lehet a kertünknek, minimális téli gondozással akár a szabadban is teleltethető, és nem kell többé egynyári virágként gondolnunk rá. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb dolgot, amelyek betartásával nem kell többé fagyvédett helyre vinnünk a krizantémot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kertészek többsége egynyári virágként neveli a krizantémot, vagy fagyvédett helyre viszi télre, nem feltétlenül van azonban erre szükség, mert a növény akár a szabadban is teleltethető. Ehhez mindössze minimális téli gondozásra van szüksége, összegyűjtöttük miket érdemes tudni a krizantém helyes teleltetéséről:

1. Az ültetés előtt az egyik legfontosabb szempont minden esetben a megfelelő fajtaválasztás. Célszerű a Magyarországon már bevált fajták közül választanunk, és inkább az évelő vagy félcserje életformájúakat részesítsük előnyben. Inkább olyan fajtákat vásároljunk, amelyek jól bírják a hazai klímát, a négy évszakot, valamint a telet.

2. Szánjunk időt a helykiválasztásra is, a krizantém ugyanis egy fagyérzékeny növény. Érdemes ezért olyan helyre ültetünk, amely védett fekvésű, és a növény nincs kitéve a téli szeleknek. 

3. A teleltetés előkészítése már az ültetéskor elkezdődik azzal, hogy a növényt mindig jó vízelvezetésű talajba ültessük. Sok esetben ugyanis nem a hideg okozza a krizantém pusztulását, hanem a gyökérzete körül kialakuló jég, főleg ha olyan földbe ültetjük, amely összegyűjti és magában tartja a vizet.

4. A krizantém levelei néhány keményebb fagyot követően általában megbarnulnak, majd elhalnak. Ha ez megtörtént, metsszük vissza a szárait a föld felett körülbelül 8-10 centiméterrel. A meghagyott darabokkal biztosíthatjuk, hogy a következő évben a növény megújuljon, mivel az új hajtások ezeknek a visszametszett száraknak a tövénél fognak majd kihajtani. 

5. Nemcsak a megfelelő teleltetéshez elengedhetetlen, de számos pozitív hatása van annak, ha az ültetés után a krizantém tövét, azaz a növényágy felszínét jó vastagon betakarjuk mulccsal. Egyrészt így nem nőnek majd ki a nem kívánatos gyomok, másrészt nem párolog el olyan hamar a talajból a nedvesség. A téli időszakban a hőszigetelés miatt is elengedhetetlen lépés a mulcsozás, az átfagyott talaj ugyanis még mindig előnyösebb, mint a néha felolvadó. A mulcs helyett használhatunk szalmát, vagy faleveleket is. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33