Bombabiztos trükk kertészeknek: így termesztenek zöldséget az igazi profik

Bombabiztos trükk kertészeknek: így termesztenek zöldséget az igazi profik

agrarszektor.hu
Habár a zöldségtermesztés egy kreatív, viszonylag szabadon űzhető tevékenység, van azért néhány szabály, amelyet, ha nem tart be az ember, akkor az egész kertészkedés kudarcba fulladhat. Az egészséges zöldségek nevelésének egyik alapja a megfelelő kötözés, amely sokkal fontosabb, mint sokan gondolnák. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában arról beszélt, hogyan kell egyszerűen, de mégis helyesen és hatékonyan kötözni a zöldségeket. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kertészek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy az üvegházban alkalmazott kötözési módszert használják a szabadföldön is, pedig ha logikusan gondolkozunk, igazából teljesen felesleges és abszurd. A melegházban termesztett zöldségek kevésbé vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, így nekik nincs szükségük annyira stabil támasztékra, mint a kültérben nevelt növényeknek. Ezért habár az üvegházban elegendő egy kötélre "felfuttatni" a paradicsomot vagy a paprikát, odakint ez édeskevés, hiszen ilyen csekély támaszték mellett már akár egy kisebb szél is kitépheti a helyéről a zöldséget. 

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség a kertészek körében, és szinte minden fajta esetében érdemes támrendszert készítenünk a növények mellé. Néha elegendő egy-egy karót leszúrnunk melléjük, van azonban biztosabb és sokkal jobban megéri készíteni egy nagyon egyszerű "támfalat" (lásd videó). Fontos, hogy a paradicsomot mindig legalább másfél méteres karóhoz kötözzük, de figyeljünk arra, hogy soha ne túl szorosan. Törekedjünk arra, hogy a támrendszerünk mindig hatékony, egyszerű, de bombabiztos legyen, ne gátolja a növényt a fejlődésben, és ne dőljön össze az első kisebb szélben.

A paprika szintén nagyon közkedvelt zöldség, sokan termesztenek otthon, és bizony itt is érdemes támasztékot rakni a növények mellé. A paprika és a padlizsán támrendszerét könnyedén kialakíthatjuk úgy, ha két karó közé köteleket feszítünk, és ehhez kötözzük a növényeket (lásd videó)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?