Ezek a betegségek óriási károkat okozhatnak a gyümölcsösökben: most kell permetezni

A száraz január és február után március első hetében bőséges csapadékkal kárpótolta a gazdákat a természet. A csapadék miatt csökkent ugyan a nappali átlaghőmérséklet, de éjszakánként nem fagyott. Az esős periódus elmúltával kiderült az ég, a nappali hőmérséklet 10 Celsius fok körül alakul, viszont a felhőmentes éjszakák miatt néhány fok fagy várható. Növényvédelmi szempontból most a mandula és a kajszi, valamint az őszibarack megelőző védelme a legfontosabb feladat, figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

A gyümölcstermő növények közül márciusra a mandula teljesen virágba borult, a kajszi piros bimbós állapotban várja a melegebb időt, már csak napok kérdése a virágzás kezdete. A többi csonthéjas és almatermésű növény is a rügyfakadás stádiumában van, sőt a bogyósok már több levelet is hoztak, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Növényvédelmi szempontból most a mandula és a kajszi, valamint az őszibarack megelőző védelme a legfontosabb feladat. A csonthéjasok moníliás virág-és hajtásfertőzésének a megakadályozása kell, hogy legyen a fő csapásirány. A kórokozó a virágzás stádiumában a bibéken és a virágszirmokon, valamint a csészeleveleken keresztül fertőzi meg a csonthéjas növényeket, most aktuálisan a mandulát és a kajszit, utána pedig a többi csonthéjast. A befurakodó kórokozó először a virágok hervadásos elhalását, elbarnulását idézi elő, később pedig vesszők, ágak, ágrészek elhalását okozza. A télvégi rezes lemosó permetezés, majd a lombosodás előtti kontakt kezelések jó alapot adnak a betegség leküzdésére, de virágzáskor és utána csak a felszívódó készítmények valamelyikével végzett permetezések adnak megnyugtató védelmet. A virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhulláskor kijuttatott felszívódó fungicidek, tehát több alkalommal végzett permetezéssel hárítható el a fertőzést.

Az egyes fajták érzékenysége között igen nagy különbségek lehetnek, így ezt a növényvédelmi tervek készítése során érdemes figyelembe venni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy egyre gyakrabban jelentkezik a kórokozó tünete későn, jóval a virágzás után, az intenzív hajtásnövekedés időszakában, tehát a virágzási perióduson túl is indokolt a védekezés, különösen, ha csapadékos az időjárás, ami kedvező a fertőzés folyamatában.

A mostani, mérsékelten meleg továbbra is kedvező az őszibarack tafrinás levélfodrosodás fertőzés számára. Az őszibarack fák rügyei közvetlenül fakadás előtti állapotban vannak, fertőzésre fokozottan érzékenyek. A fogékony stádium csak a tartós meleg megérkeztével múlik majd el. Addig is védeni kell a fákat rózsaszín bimbós állapotig valamelyik réz tartalmú gombaölő készítménnyel, utána pedig más kontakt szerrel, levélfakadástól pedig felszívódó fungicidekkel. Fontos, hogy megfelelő keménységű vízzel készüljön a permetlé, és hogy a permetezés során a vízlágyító és a tapadást elősegítő adalékanyagokról se feledkezzen meg az ember.

A körte levélbolhák imágó alakban telelnek át, a napokban várható megjelenésük. A körte levélfakadása minden fajtán megindult, így a tojásrakás feltételei adottak. Figyelni a kártevő megjelenését, és lehetőleg még peterakás előtt meg kell kezdeni a védekezést.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Jobb helyen is végezheti a banánhéj, mint a kuka!
Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használhatod a banánhéjat