Ezek a trükkök tényleg működnek: ennyire egyszerű a poloskák elleni védekezés

Hosszú évek óta állandó problémát jelentenek a kertészek számára a poloskák, ráadásul az utóbbi időben sajnos még inkább elszaporodtak Magyarországon. Szinte lehetetlen védekezni ellenük, és úgy tűnik a bosszantó kártevőnek évről évre egyre több a tápnövénye. A poloskák ellen valószínűleg már rengeteg házi praktikával megpróbálkozott a kertészek többsége, ugyanakkor nem mindenkinél válnak be ugyanazok a módszerek. Az agrárszektor.hu már több praktikát, illetve csalinövényt is mutatott, amellyel távol tarthatók a kártevők a zöldségektől és gyümölcsöktől, de most hoztunk egy újabb trükköt, ami sokaknál már bevált.

Egy zárt agráros Facebook-csoportban szúrtunk ki egy sokak szerint hatékony módszert, amellyel fel lehet venni a harcot a poloskák ellen. Egy kerttulajdonos osztotta meg tapasztalatait, miszerint tavaly megfigyelte, hogy a sokáig virágzó koriander mágnesként vonzotta a kártevőt, így nem a hasznos zöldséget vagy gyümölcsöt pusztította. Egy másik kertész szerint a zöldbab is kitűnő csalinövény, paradicsom mellé ültetve ugyanis inkább a babot választották a poloskák. Tény, hogy ilyenkor választanunk kell, melyik zöldséget áldozzuk be a pusztulás oltárán. 

Az agrárszektor.hu korábban már több olyan módszerről is beszámolt, amelyek beváltak a kertészeknél a poloskák ellen. Egyik ilyen volt a búza, van aki szerint ugyanis néhány szál búzával kitűnően távol lehet tartani a poloskákat a kerttől, mert a kártevő így inkább a kalászoló zöld gabonát szivogatja a zöldségek és gyümölcsök helyett. Ehhez elég mindössze néhány szem búzát elültetnünk a kertben négyzetméterenként, és a tapasztalatok szerint a növényeket alig éri majd kár. Ugyanebben a csoportban találtunk két újabb növényt is, amely a kertészek szerint ugyanúgy működik mint a búza. Az egyik ilyen a szőrös disznóparéj, amely például a paradicsomok közé ültetve kitűnően távol tartja a poloskákat. A másik növény a csalán, a tapasztalatok szerint ugyanis a virágzatát nagyon szereti a kártevő.

Volt olyan, akinél a fátyolfóliából varrott zsák vált be a poloskák ellen, ezeket tette ugyanis az éppen termést hozó zöldségek köré, mint a paradicsom vagy a paprika. A tapasztalatok szerint a zöldségek így is tökéletesen megérettek, a kártevők pedig a zsákon kívül ragadtak.

A poloskák ellen egyébként nagyon nehéz védekezni az utóbbi években ugyanis egyre több lett a tápnövényük. Habár a mezőgazdaságban és kiskertekben engedélyezett rovarölő szerek mindegyike végez a kártevővel, komoly gondot jelent, hogy a táplálkozó lárvák a termések érésekor jelennek meg, ilyenkor azonban már ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Íme néhány tuti módszer a bosszantó kártevő ellen.
Sosem volt még ilyen egyszerű a poloskák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

Ezekkel a trükkökkel gyerekjáték lesz a gazok elleni harc!
Ellepte a gaz a kertet? Ezekkel a trükkökkel garantáltan kipusztul minden gyom

Hogyan vehetjük fel a harcot a kerti kártevők ellen vegyszerek nélkül?
Pofonegyszerű: ezekkel a módszerekkel örökre száműzheted a kártevőket a kertedből


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu