Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik a kertben: így öntözd helyesen a növényeket

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik a kertben: így öntözd helyesen a növényeket

agrarszektor.hu
Bizonyára minden növénytulajdonos beleszaladt már abba a hibába, hogy szeretett virágának annyira meg akart adni mindent, hogy egyszerűen túlöntözte. A víz kulcsfontosságú a zöldek esetében is, főleg ezekben az aszályos időkben. Még a tapasztaltabbakkal is könnyen megeshet, hogy elszámítják magukat, amivel persze nincs is semmi probléma. Mint mindenre, erre is van megoldás, és nem is kell megerőltetni sem magunkat, sem a pénztárcánkat. Hogy mi a teendő a túlöntözött növényekkel, hogyan menthetjük meg őket, vagy, ami még fontosabb, hogyan előzhető meg a baj, most egy csokorba gyűjtöttük!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A túlöntözés talán a legnagyobb oka annak, hogy a legtöbb konténerben, cserépben nevelt növény elpusztul - írja a balconygardenweb. Ha még nem vagyunk jártasak a növénytermesztésben és gondozásban, gyakran elkövethetjük azt a hibát, hogy úgymond szeretetből kezdjük el öntözni őket - csakhogy ez a szeretet hamar végzetes is lehet. Ezért mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb néha több ebben az esetben is, és ismerjük fel a jeleket, ha túl sok vizet adtunk a zöldjeinknek! Hogy mik is ezek pontosan és hogyan menthetjük meg őket? Az alábbi cikkből kiderül.

EZ IS ÉRDEKELHET

A túlöntözés jelei

Ha sárguló leveleket és puha, kókadt növényeket látunk, akkor bizony előfordulhat, hogy a túlöntözés egyik jelét látjuk. A túlöntözés egyébként "tünetekben" hasonlít az alulöntözéshez, de könnyen megtudhatjuk, hogy melyikkel is van dolgunk: egyszerűen nézzük meg a földet és a vízelvezetést úgy, hogy két ujjunkkal nyomkodjuk meg a föld/talaj felszínét. Ha teljesen száraz a föld felső rétege, akkor adjunk vizet a növénynek, ha viszont nagyon nedves, akkor tudjuk, hogy túl sok a víz.

Ne dőljünk be a sárga leveleknek!

Eleinte megesik, hogy a levelek elkezdenek sárgulni vagy éppen halványulnak, ilyenkor azt gondolhatjuk, hogy "szomjazik" a növény, és még több vizet adunk neki, ezzel rontva a helyzeten. A túlöntözés egyik jele ugyanis lehet a levélsárgulás is, így a fentiekhez visszacsatolva, mindig ellenőrizzük a talajt/földet! Az új hajtások megbarnulnak, a levelek lehullanak, és a növényünk vagy lassan, vagy egyáltalán nem nő. Egyes esetekben még penész is képződhet, ha pedig túl sokáig állnak a vízben, akkor a gyökérrothadás sem kizárt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tehetünk a túlöntözött növényeinkkel?

  • Tegyük egy száraz helyre, és hagyjuk abba az öntözést, amíg a talaj/föld száraz nem lesz.
  • Helyezzük a növényt olyan helyre, ami részben vagy teljesen árnyékos. A párolgás miatti hirtelen vízveszteség ilyenkor még jobban megterheli őket, ezért is fontos, hogy ne maradjanak a tűző napon. Ilyenkor a már lankadt, elhalt részeket el is távolíthatjuk a növényeinkről.
  • Ha át szeretnénk ültetni, akkor a cserép oldalát enyhén veregessük meg úgy, hogy a gyökerek kissé fellazuljanak. Fokozatosan emeljük ki a növényt, ügyelve arra, hogy a szárát fogjuk meg, semmiképpen se a tetejét!
  • A rothadt, elhalt gyökérrészeket és egyéb részeket vágjuk le, de figyeljünk, hogy steril, tiszta eszközökkel tegyük ezt meg! A piszkos, korhadt szerszámok ugyanis tovább ronthatják a zöldjeink állapotát. A metszés után ismételten tisztítsuk meg és sterilizáljuk az eszközöket!

EZ IS ÉRDEKELHET

Így ültessük át őket

Ha egy másik cserépbe szeretnénk tenni a növényt, akkor az új edény megfelelő vízelvezető lyukakkal rendelkezzen. Ha a cserép megfelelő, akkor pedig érdemes friss földet beletenni, ezzel is támogatni őket. A növényt, ha áttesszük egy másik cserépbe, öntözzük meg vízzel vagy hideg kamillateával - a kamillatea enyhe gombaölőként működik. Tartsuk a növényt világos helyen, ahol szűrt napfény vagy több órás reggeli napfény éri, egészen addig, míg meg nem gyógyul. Ezt követően csak akkor öntözzük, ha a talaj tapintásra száraz.

Utógondozás

Ha a növényünk "magához tért", adjunk neki vizet, de csak akkor, ha már a talaj száraz. Ez nem azt jelenti persze, hogy porzásig szárítsuk ki az öntözések között. A műtrágyákat mindenképp kerüljük el, hiszen a gyökerekben kárt tehet ebben a kezdeti gyógyulási szakaszban. Ha elkezd újra megfelelően növekedni és fejlődni a növény, akkor adhatunk hozzá trágyát. Miután a növény ismét egészségessé és erőssé válik, visszatérhetünk a szokásos ápolási rutinhoz. Csak ne felejtsük: ezúttal ne öntözzünk túl!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03