Filléres csodaszerek: súlyos betegségek gyógymódja rejtőzik a magyar kertekben

Vény nélkül kapható antibiotikumot keresel? Mit szólnál az antibiotikus hatású gyógynövényekhez? Sokan nem is gondolnák, de több betegség gyógymódja is megtalálható a kertekben, ráadásul a többségük mind egyszerűen termeszthető. Mutatunk hat olyan növényt, amely nem csak gyógyszerként, de élelmiszerként és dísznövényként is kitűnően hasznosítható.

A gyógynövények között nagyon sok rendelkezik antimikrobiális hatással, vagyis a baktériumok, vírusok, gombák, sőt sok esetben a paraziták ellen is hatásosak - írja a gyogyfuveskertem.hu. Egyik-másiknak inkább az antibakteriális hatása erősebb, másoknak inkább a gombaölő hatása.

1. Fokhagyma

A fokhagyma a baktériumokon kívül felveszi a harcot a vírusok ellen is. A közönséges megfázáson és az influenzán kívül különböző biztató eredményekkel zárult kutatások szerint felveszi a harcot a különféle gombás fertőzésekkel, hüvelyi fertőzésekkel, agyhártyagyulladással, a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylorival, illetve az emésztőrendszeri fertőzéseket okozó Escherichia colival és Salmonellával is. is. A meticillin rezisztens Staphylococcus aureus (a rettegett MRSA) fertőzéssel kapcsolatban is biztató kutatások láttak napvilágot. Mindemellett erősíti az immunrendszert, amely szintén segít a betegségek megelőzésében, illetve legyőzésében. Ezeken túlmenően többek között a cukorbetegek és a szív-érrendszeri betegségben szenvedők is hasznát vehetik.

2. Édesgyökér

Az édesgyökér fő hatóanyaga a glicirrizinsav, mely hatékonynak bizonyult különféle légúti betegségek, így a hörghurut kezelésében, valamint különféle májbetegségek esetén is. Antimikrobiális hatását influenza, herpesz, HIV-1 és SARS-szal összefüggésbe hozható koronavírus ellen. Nemcsak antibiotikus és antivirális hatású, de kellemes, édes íze miatt más teák ízesítésére is használható, gyermekek is szívesen elfogadják. Várandósság idején azonban kerülendő.

3. Echinacea (bíbor kasvirág)

Közkedvelt immunerősítő és megfázás elleni szer az Echinacea tinktúra. Torokgyulladás, melléküreg-gyulladás és egyéb légúti betegségek esetén is bevethető. Hatékonyan használható bőrsérülések, szédülés és hüvelyi fertőzések esetén is.

4. Aloé

Egyik legkedveltebb bőrápoló és égések, valamint bőrgyulladás elleni gyógynövényünk az aloé. A fogínygyulladástól az emésztőrendszeri fekélyekig sokféle panasz esetén mutat pozitív hatást. Ami az antibakteriális hatását illeti, a vérhas kórokozója (Shigella flexneri), a húsevő baktérium (Streptococcus pyogenes), valamint az Escherichia coli és a Staphylococcus aureus esetén is biztató eredmények születtek.

5. Chilipaprika (Chayenne-bors)

Kapszaicin nevű hatóanyaga nemcsak az ízületi- és izomfájdalmak enyhítője, de csökkenti a diabéteszes neuropátia során kialakuló fájdalmakat is, valamint jótékony hatású pszoriázis esetén, és hatékony gyulladáscsökkentő. Ha a konyhában megvágjuk a kezünket, nemcsak pillanatok alatt elállítja a vérzést, de hatékony fájdalomcsillapító, és segít megelőzni a seb elfertőződését (legfeljebb az első pillanatokban csíp). Antibakteriális hatású, állatkísérletekben ígéretesnek mutatkozott MRSA ellen, egy kínai kutatás pedig a kolera ellen találta hatásosnak. A Streptococcus pyogenes, Salmonella, E. coli és egyéb baktériumok elleni hatását is kutatták.

6. Szurokfű illóolaj

Baktériumok, gombák, vírusok ellen is hatásos illóolaj. Gyulladáscsökkentő hatású, mandulagyulladás, Candida fertőzés, E. coli, Campylobacter jejuni (emésztőrendszeri fertőzést okoz) és más kórokozók ellen is hatásos. Az illóolajokat tilos hígítás nélkül alkalmazni.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Számos bajra megoldást jelentenek ezek a szuper gyógynövények!
Ints búcsút a drága bolti gyógynövényeknek: ezeket bárki termesztheti otthon is

Lehet csodás kertünk akkor is, ha rossz minőségű a talajunk.
Kipusztíthatatlan növények a kertben: ezek a zord körülmények között is virágoznak

Természetes gyyógyszerek megfázás és köhögés ellen.
Filléres csodaszerek: 10 gyógyító szupernövény, amit gond nélkül termeszthet bárki