Filléres trükkök paprikatermesztéshez: így turbózzák fel a növényt a profi kertészek

Filléres trükkök paprikatermesztéshez: így turbózzák fel a növényt a profi kertészek

agrarszektor.hu
Rengetegen termesztenek otthon különböző paprikafajtákat, azt azonban nem mindenki tudja, hogy már ültetéskor bevethetünk néhány olyan trükköt, amivel garantáltan egészségesek lesznek a kifejlett növényeink. Nem kell nagy dologra gondolni, mindössze olyan házi praktikákról van szó, amelyek a profi kertészeknél is beváltak, ráadásul nagyon pénztárcabarát megoldások. Egy biztos, ezentúl nem ajánlott kidobni a tojáshéjat, a kávézaccot vagy a banánhéjat!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A paprika talán az egyik legnépszerűbb növény a kertekben, szinte mindenhol találkozni egy-egy növénnyel. Habár a termesztése nem bonyolult, ahhoz, hogy biztosan egészséges növényeink fejlődjenek, érdemes már ültetéskor bevetnünk néhány trükköt. Összegyűjtöttünk 6 szuper pénztárcabarát praktikát, amivel garantáltan bőséges paprikatermésünk lesz majd - írja a balconygardenweb.com. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. "Sziklatörmelék"

Az ilyen típusú törmelék rengeteg olyan mikrotápanyagot tartalmaz, mint a vas, a magnézium és a kalcium. Érdemes ezért paprikaültetés előtt beleforgatni a talajba egy kevés törmeléket, így amellett, hogy tápanyagokkal látja majd el növényünk, a növekedést és a termésérlelést is segíti. 

2. Tojáshéj

A tojáshéj nagyon sok kalciumot és egyéb, olyan ásványi anyagot tartalmaz, amelyek elősegítik a paprika fejlődését. Ültetés előtt törjünk apró darabokra néhány tojáshéjat és szórjuk bele az ágyásba, amellett, hogy a növekedést segíti majd, a gyökérrothadástól is megvédi a növényt. Ajánlott 4-5 hetente a fejlődő növények szára köré is szórni tojáshéjat, ezzel ugyanis megvédhetjük kedvencünket a csigáktól is. 

3. "Kerti mész"

A paprikanövénynek a 6 és 7,5 közötti pH-jú talajok az ideálisak, így ha a kertünk talaja túl savas, ültetés előtt forgassunk "kerti meszet" a talajba. A termőföldünk pH-értékének meghatározásához használjunk erre alkalmas mérőeszközt, és mindig igyekezzünk a növényünk számára megfelelő szinten tartani a pH-t.

4. Epsom só

Az Epsom só, más néven keserűsó vagy magnézium-szulfát Alkalmazása csökkenti a lassú növekedést, egészségesebbé, zamatosabbá és zöldebbé teszi a paprikanövényeket, mint korábban! Csak annyit kell tennie, hogy 2 kanál Epsom-sót adunk egy liter vízhez, és ezzel a megoldással megtöltjük az ültetési lyukat. Hagyja, hogy a talaj teljesen felszívja, mielőtt paprikát ültetne.

5. Banánhéj

A banánhéj rengeteg káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az egészséges növékedéshez, magas kalciumtartalma pedig segíti a növények nitrogénfelvételét, és ezáltal a termésnövekedést is. Érdemes tehát néhány apróra vágott héjdarabot beleszórni az ágyásba ültetés előtt, és beleforgatni a talajba.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Kávézacc

A kávézacc javítja a talaj vízelvezető képességét, és megakadályozza a gombás betegségek kialakulását, valamint a gyomok kifejlődését. Keverjünk tehát 1-2 kanál kávézaccot a talajba, mielőtt beleültetnék a növényünket, biztosan meghálálja majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?