Irány a kert! Ezeket a feladatokat nem halogathatod tovább

agrarszektor.hu
Míg a fákról le nem hullanak az utolsó falevelek, a kertben mindig akad tennivalónk. Hogy a kertünk tavasszal frissen és egészségesen pompázhasson, készítsük fel növényeinket gondosan a télre. Íme néhány profi tipp az őszi feladatok elvégzéséhez.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ősszel is van feladatunk bőven a kertben, hiszen ilyenkor kell felkészítenünk a növényeket a következő tavaszra. Egy jó darabig tehát még nem dőlhetnek hátra a kerttulajdonosok.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

1. Gyepápolás ősszel is a tavaszi üde pázsitért

A gyep ápolását ősszel sem hanyagolhatjuk el, ha tavasszal friss és egészséges pázsitot szeretnénk - írja közleményében a Stihl. Az őszi gyeptrágyázás mellett a gyepszellőztetésről se feledkezzünk meg. Gyeptrágyázáshoz a nitrogénben szegény vagy nitrogénmentes, káliumban gazdag gyeptrágyát válasszuk. Éjszakai fagyok esetén már ne nyírjuk a gyepet 4-5 cm-nél alacsonyabbra, a fűnyírások számát fokozatosan csökkentsük.

2. A komposztálóban végzi…

Ősszel rengeteg szerves hulladék keletkezik a kertben, amelyek mind a komposztálóba kerülhetnek. Mielőtt a komposztba tennénk, az összegyűjtött kerti hulladékot, még a lehullott lombot és a levágott füvet is érdemes kerti aprítógéppel kisebb darabokra vágni, meggyorsítva ezzel a komposztálás folyamatát. A komposztálóba tehetjük az ősszel hervadásnak indult, a talajból gyökerestől kihúzott egynyári dísznövényeket, fűszernövényeket, vagy az évelőkről levágott és felaprított elszáradt növényi részeket is.

3. Most ültessünk facsemetét

Az ősz folyamán tervezett facsemete-ültetéseket most érdemes megtervezni, megkeresni megfelelő helyüket, valamint megásni a legalább 60-80 cm mély ültetőgödröket. Ha a felásott talaj tápanyagban szegény, dúsítsuk átszitált komposzttal, szerves trágyával. Fontos, hogy a korábban betegség miatt kivágott fák helyére ne ültessük ugyanazt a fajtát, mert itt a talajban még jelen lehet a fára ártalmas kórokozó, kártevő. A gyümölcsfacsemeték ültetésének optimális időpontja az október, november. A csemetéket az ültetés előtt érdemes egy napra vízbe állítani, ültetés után pedig alaposan beöntözni.

4. A mediterrán növények már fázhatnak

A fagyérzékeny, mediterrán cserepes növényeket még az első éjszakai fagyok előtt tegyük fagymentes, jól szellőző helyre, ahol télen sem csökken a hőmérséklet 5 °C alá. Öntözővizük mennyiségét folyamatosan csökkentsük. Akármilyen szépek is, kerüljön most már be a kertből a citrom-, a babér-, az olajfa és a leander is.

5. Nárcisz, jácint, tulipán - földbe a hagymáikkal!

A hagymás dísznövények, mint például a nárcisz, tulipán vagy jácint hagymáit kora ősszel ültessük, hogy a fagyok beálltáig meggyökeresedjenek. A dísznövények hagymáinak méretéhez képest kétszer olyan mély ültetőgödröt ássunk, amelynek aljába tápanyagban szegény talaj esetén szórjunk szervestrágyát vagy átszitált komposztot.

6. Hogy jövőre vidám szamócáink érjenek

A szamócapalánták szabadföldi elültetésére, valamint az elszaporodott szamócatövek szétültetésére a kora ősz a legmegfelelőbb. Az előkészített ágyásokba szórjunk házi komposztot vagy trágyát, az elültetett növények tövét öntözzük be alaposan, hogy még a tél előtt gyökeret fejleszthessenek. Válasszuk a szamócák ültetésére a kert napfényben gazdag területeit. Új palánták vásárlása esetén friss és élénk lombozatú, erős gyökérzetű növényeket válasszunk.

7. Gondoskodjunk a gyógy- és fűszernövényekről is

A levendulát, zsályát metsszük vissza, hogy ne érje őket fagykár. A fűszeres illatú cserjék töveit kb. a felére vágjuk vissza, a zsálya leveleit szárítsuk meg, tegyük el télire. A kertben elterjedt citromfüvet és a különböző mentafajtákat tőosztással szétültethetjük. Ilyenkor föld alatti hajtásaikkal együtt ássuk ki az egész fűszernövényt, majd válasszuk szét úgy, hogy 3-4 növény együtt maradjon, ezeket ültessük külön-külön új helyükre. Mivel gyorsan növekedő növényekről van szó, hogy megfékezzük a túlszaporodásukat, érdemes cserepestül elültetni őket.

8. Őszi sövényápolási praktikák

A kertünket díszítő örökzöld cserjéken és sövényeken a kora őszi időszakban még végezhetünk egy formára nyírást, amelynek gondozott alakja jól mutat majd télen is a kertben. Fontos, hogy a fagyok beálltakor már ne nyírjuk a sövényt, ez fagykárokhoz vezethet. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?