Kártevő kisokos - Amit minden kertésznek tudnia kell!

agrarszektor.hu
Ha saját kiskertünk van, általában a legnagyobb problémát a kártevők elleni védekezés okozza. Összegyűjtöttük a most aktuális károsítókat és védekezési módszereket, amelyekkel sikeresebb lehet az otthoni termesztés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legnépszerűbb és legfontosabb kártevőket gyűjtöttük össze, és mivel szeretnénk részletes információkat adni róluk, két cikkbe csoportosítottuk a tudnivalókat. A két részben az alábbi kártevőket ismerhetjük meg:

  • közönséges vagy kétfoltos takácsatka
  • gyapottok bagolylepke
  • zöld vagy vándorpoloska
  • levéltetvek
  • gyümölcsmolyok
  • gyümölcsdarazsak (poloskaszagú darazsak)
  • csigák
  • szőlőkabóca
Ebben a cikkben pedig tudjunk meg mindent az első négy kártevővel, vagyis a közönséges vagy kétfoltos takácsatkáról, a gyapottok bagolylepkéről, a zöld vagy vándorpoloskáról, és a levéltetvekről.

1. A legnagyobb problémát a zöldségeken és a gyümölcsfákon a közönséges vagy kétfoltos takácsatka okozza.

A levelekre rakja petéit, amelyek kikelve annak fonákán élnek, és a gazdanövény leveleit szívogatják. Ennek hatására apró halvány foltok jelennek meg a levelek színén. Nagy egyedszám és súlyos kártétel esetén jelentősen csökkentik a növény fotoszintetizáló képességét, valamint a levelek torzulnak, majd elszáradnak, lehullanak. Már most eljött az ideje, hogy védekezzünk ellenük.

Kén - gombaölő szer
alma, cukorrépa, csonthéjasok, szőlő, zöldségfélék
Spirodiklofen - atkaölő szer
alma, borszőlő, csemegeszőlő, körte
Bifenazát - atkaölő szer
hajtatott paprika, paradicsom, uborka, tojásgyümölcs
Etoxazol - atkaölő szer
alma, birs, borszőlő, csemegeszőlő, hajtatott és szabadföldi dísznövények, körte, naspolya, hajtatott paradicsom, hajtatott szamóca, szilva, hajtatott tojásgyümölcs
Beauveria bassiana - biológiai rovarölőszer
paprika, paradicsom, tojásgyümölcs
Spiromezifen - rovarölő szer
hajtatott paprika, paradicsom, uborka
Abamektin - rovarölő szer
körte, hajtatott paradicsom

2. Nyártól károsíthat a gyapottok bagolylepke, amely a paprikán,a  paradicsomon és a babon szokott jelentős károkat okozni.

Egyetlen jól fejlett nőstény akár ezer petét is lerakhat. A hernyók bármely növény, bármely tokoferol-, vagyis E-vitamin tartalmú szaporító szervén képesek felnőni. A hernyók a bimbókon, a virágokon, vagy a terméseken fejlődnek ki.

Cipermetrin - rovarölő szer
alma, paprika, paradicsom, szőlő, zöldbab
Fürkészdarázs - makroszervezet, élő állat
bab, csemegekukorica, kukorica, hajtatott és szabadföldi paprika, hajtatott és szabadföldi paradicsom
Ragacsos szín - és illatanyagcsapda
burgonya, csemegekukorica, fűszernövények, paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, uborka

3. Már most elkezdhetünk védekezni a zöld vagy vándorpoloska ellen, amely leginkább a paradicsomon, a paprikán és a hüvelyeseken károsít.

A kifejlett egyedek mozgásképesek egészen 7 °C-ig, csak 1 fokon dermednek meg. Ősszel a felnőtt példányok meleg helyet keresnek, elbújnak különböző repedésekben, de lakásokba is berepülnek, így képesek áttelelni. Jelenlétüket a leveleken, zöldségeken szúrásainak, emésztőnedveinek nyoma jelzi. A felnőtt példányok ügyesen álcázzák magukat a zöld leveleken, de a lárvák könnyen észrevehetők.

Lambda-cihalotrin - rovarölő szer
alma, bimbóskel, birs, borszőlő, brokkoli, burgonya, cukorrépa, csemegekukorica, csemegeszőlő, cseresznye, fejes káposzta, fekete bodza, kajszibarack, karfiol, kelkáposzta, körte, meggy, mustár, naspolya, őszibarack, paradicsom, szilva, uborka
Tau-fluvalinát - rovarölő szer
alma, mustár, napraforgó, olajretek, szőlő
Tiakloprid - rovarölő szer
alma, angyalgyökér, ánizs, bazsalikom, birs, borsikafű, burgonya, cickafark, citromfű, csemegekukorica, cseresznye, dió, édeskömény, fekete bodza, fekete ribiszke, fokhagyma, gumós zeller, gyűszűvirág, izsóp, kakukkfű, kamilla, kapor, konyhakömény, koriander, körömvirág, körte, köszméte, közönséges szurokfű, lestyán, levendula, macskagyökér, majoranna, málna, máriatövis, meggy, menta, metélőhagyma, mustár, napraforgó, naspolya, olajretek, orbáncfű, orvosi csucsor, őszi káposztarepce, hajtatott paprika, pasztinák, petrezselyem gyökér, metélő petrezselyem, piros ribiszke, ribiszkeköszméte, rozmaring, sáfrányos szeklice, sárgarépa, spárga, szamóca, szárzeller, szeder, szedermálna, szilva, takarmánykukorica, tárkony, torma, zamatos turbolya, zeller levél, zsálya

4. A levéltetvek többnyire rendszer nélküli csoportokban élnek.

Táplálékuk a növény rügyeinek, friss hajtásainak, leveleinek édes nedve. Általában a növények zsenge leveleit szivogatják, és ezzel gyengítik és fertőzik meg azokat. A levelek torzulnak, összesodródnak. Mézharmatot választanak ki táplálkozásuk során, amelyet a hangyák előszeretettel fogyasztanak. Ha a növényeken sok hangya figyelhető meg, ott valószínűleg levéltetvek is vannak. Sok növénybetegséget terjesztenek és vírusvektorok. Ellenük már most elkezdhetünk védekezni.

Tiametoxam - rovarölő szer
alma, birs, szabadföldi és hajtatott borsmustár (rukkola), borszőlő, burgonya, hajtatott cukkini, csemegeszőlő, cseresznye, hajtatott és szabadföldi fejes saláta, hajtatott és szabadföldi galambbegysaláta, hajtatott görögdinnye, körte, meggy, naspolya, hajtatott paprika, hajtatott és szabadföldi paradicsom, hajtatott sárgadinnye, hajtatott szamóca, szőlő (alany), hajtatott és szabadföldi tojásgyümölcs, hajtatott uborka, hajtatott zöldbab
Acetamiprid - rovarölő szer
alma, bimbóskel, burgonya, cukkini, cseresznye, dohány, fűszernövények, körte, kukorica, meggy, mustár, olajretek, őszibarack, nektarin, hajtatott paprika, hajtatott paradicsom, hajtatott és szabadföldi saláta, szilva, hajtatott tojásgyümölcs, hajtatott uborka
Pirimikarb - rovarölő szer
alma, birs, cukorrépa, dohány, fejes káposzta, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, körte, mák, napraforgó, naspolya, őszibarack, nektarin, paprika, paradicsom, rozs, saláta, uborka, szabadföldi vörös káposzta

 

A cikk következő részét, a kimaradt négy kártevőről, kedden olvashatják!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33