Megindult a rajzás! Így űzheted ki a cserebogarat a kertedből

Már megjelentek a májusi cserebogarak, amelyek a levelek megrágásával komoly károkat okozhatnak a kertekben. Érdemes már most elkezdeni a védekezést ellenük, permetezéssel ugyanis csak a repülő, párosodásra készülő kártevőket pusztíthatjuk el, mert a kikelő pajorok ellen a talajban nem tudunk védekezni. Összegyűjtöttük, hogyan, és miként védekezhetsz a rajzó cserebogarak ellen.

Ezek a 2-3 centiméteres, nagyméretű bogarak elsősorban erdők melletti területeken, illetve a kertekben gyakoriak. Rajzásuk alkonyati, esti órákban történik, a nap többi részében és éjszaka pedig döntően mozdulatlanul húzódnak meg a levelek hátoldalán. A talajból kibújó cserebogarak minden fás növény levelével táplálkoznak. A levelek megrágásával inkább csak esztétikai kárt okoznak, de a talajba rakott tojásokból kikelő pajorok a legveszélyesebb erdészeti és gyümölcskártevők közé tartoznak. A gyökereket megrágják, a fák hervadnak, majd elszáradnak. A talajban nem tudunk védekezni ellenük, így csak a repülő, párosodásra készülő egyedek permetezésével akadályozhatjuk meg a tojásrakást és a pajorok kártételét. A védekezés akkor hatékony, ha az a tojásrakást megelőzi, és azt megakadályozza. 

Házikertekben a védekezést vegyszermentesen is elvégezhetjük. Rendszeresen a kora reggeli órákban a fák koronáját rázzuk meg lökésszerűen, így a lehűlt levegőtől megdermedt bogarak a levelekről lepotyognak, így gyorsan összegyűjthetők. A lombkárosítást, a szaporodásukat, és a tojásrakást kémiai úton is meg lehet akadályozni, a megvédendő fák lombjának permetezéséhez pedig több III. forgalmazási kategóriába tartozó szer is felhasználható. Ilyenek a teflutrin hatóanyag tartalmú talajfertőtlenítő szerek, illetve az acetamiprid hatóanyag tartamú rovarölő szerek.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Minden kertész másra esküszik, de megéri kísérletezni.
Hét tipp, hogyan űzhetjük ki kertünkből a vakondot

Levéltetű irtóként funkcionáló növények? Igen, tényleg léteznek!
Sosem volt még ilyen könnyű a levéltetvek elleni védekezés: ez a trükk működik