Pofonegyszerű: így spórolnak a műtrágyán az élelmes kertészek

Pofonegyszerű: így spórolnak a műtrágyán az élelmes kertészek

A kertészek többsége boltban kapható műtrágyát használ, és így biztosítja a növények számára a megfelelő tápanyagokat. Ez a megoldás általában elég költséges, és habár valóban hatékony, nem túl környezetkímélő. Sokan nem is gondolnák, de olcsóbban is meg lehet oldani a növények tápanyagellátását, készíthetünk ugyanis házilag is igazán hatásos permetszereket, műtrágyákat. Összegyűjtöttünk három szuper receptet, amelyek elkészítéséhez szinte csak a háztartásban keletkező szerves hulladékra van szükség.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A boltban kapható műtrágyák habár valóban hatékonyak, többségük elég borsos áron kapható, ráadásul nem is túl környezetkímélők - írja a balconygardenweb.com. Sokan nem tudják, de a háztartásokban keletkező szerves hulladékokból is igazán hatásos műtrágyát, permetszert lehet készíteni, ráadásul ez a megoldás költséghatékony is. Mutatunk három szuper receptet, amelyekkel egyszerűen kiválthatjuk a boltban kapható szereket. 

1. Komposzttea

A komposzttea egy többfunkciós folyékony műtrágya, amit nemcsak a virágos növényeknél, de szinte minden zöldségnél használhatunk. Amire szükségünk lesz az elkészítéséhez: egy 15-20 literes vödör, jó minőségű komposzt, bot a kevergetéshez (profibbak használhatnak speciális levegőztető rendszert is) és szűrőkendő. 

Első lépésként töltsük meg a vödör egyharmadát jó minőségű, kórokozóktól mentes komposzttal. Töltsük fel a vödröt vízzel, de hagyjunk néhány centiméter helyet a tetején, hogy könnyedén tudjuk majd kevergetni az elegyet. Adjunk egy kevés melaszt a keverékhez, ez ugyanis élelemként szolgál a talaj számára hasznos baktériumoknak. Ha ezzel megvagyunk, keverjük össze a hozzávalókat egy bot segítségével egészen addig, amíg egységes masszát nem kapunk. Két-három napig naponta többször keverjük át az elegyet, ha ugyanis nem mozgatjuk, akkor hamar rossz szagot kezd majd árasztani, és dobhatjuk ki az egészet a kukába. Ha letelt a néhány nap, alaposan szűrjük át egy kendőn a masszát, így a végén csak a komposzttea maradj. Érdemes néhány napon belül felhaszálni a teát, hogy minél több friss tápanyagot tudjunk kijuttatni növényeink számára. Önthejük közvetlenül a növényekre is, de használhatuk permetszer formájában is. 

Miért hasznos a komposzttea?

Segít a lombbetegségek kialakulásának megelőzésében, amennyiben permetszerként alkalmazzuk. Mivel ez egy folyékony műtrágya, a növények gyorsan fel tudják szívni a tápanyagokat a gyökereken keresztül, emellett a komposztteában található mikroorganizmusok miatt betegségekkel szembeni immunitás is kialakul majd a növényeknél. A tea miatt sokkal termékenyebbek lesznek a növények, jobb ízűek lesznek a zöldségek, és egészségesebb virágokat, valamint leveleket hoznak majd. 

2. Növényi hulladékból folyékony műtrágya

Növényi hulladékból és maradék zöldségekből is készíthetünk folyékony műtrágyát, ráadásul ez a megoldás nemcsak költséghatékony, de a szemét is hasznosul. Amire szükség lesz az elkészítéséhez: zöldség és gyümölcs maradékok, turmixgép, vagy valamilyen keverőgép, 15-20 literes vödör, Epsom-só, ammónia és víz.

Első lépésként kezdjük el gyűjteni a növényi maradékokat egészen addig, amíg néhány liter nem keletkezik. Ha sokáig tart a gyűjtögetés, tároljuk a maradékot fagyasztóban. Ha ezzel megvagyunk, tegyük egy turmixgépbe a maradékot, öntsünk hozzá egy kevés vizet, majd turmixoljuk le. Ezt a nagy adagot valószínűleg több lépésben tudjuk majd leturmixolni, de ha az egésszel megvagyunk, öntsük a pasztát egy vödörbe. Adjunk dagonként fél evőkanál Epsom-sót és egynegyed evőkanál ammóniát az elegyhez, majd keverjük össze jó alaposan az így keletkezett a masszát. Fedjük le a vödröt, és hagyjuk így 24 órán keresztül. Ennyi idő alatt el is készül a folyékony műtrágyánk, amelyet úgy használjunk, hogy egy liter meleg vízhez adjunk negyedannyi pasztát. Várjuk meg míg lehűl, és öntsük közvetlenül a talajra a növények szára köré. 

3. Banánhéjból műtrágya

Azt mindenki tudja, hogy a banán tele van tápanyagokkal, arra azonban sokan nem gondolnak, hogy a héja is nagyon gazdag a vitaminokban. Akinek van kertje, annak érdemes összegyűjteni a héjat, hiszen nemcsak káliumban, de magnéziumban és nátriumban is gazdag, ezek az elemek pedig nélkülözhetetlenek a növények számára. Nem mindenki tudja, de a banánhéjból műtrágyát is készíthetünk, ráadásul pofonegyszerűen.

Készítsünk banánhéjból komposztot

Ne dobjuk ki a banánhéjat, hanem adjuk hozzá a komposzthalomhoz. Ez az összetevő felgyorsítja majd a komposztálás folyamatát, növeli a komposzt vízvisszatartó kapacitását, ráadásul a talajra is jótékony hatással lesz majd. 

Száraz banánhéjból talajtakaró

Hagyjuk elszáradni a banánhéjat, és használjuk talajtakaróként a növények köré. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a talaj tetejét befedni kiszáradt banánhéjjal. A héj segít növelni a talaj vízmegtartó képességét, így a legnagyobb melegben sem kell majd sokat öntöznünk, a bomlással pedig tápanyagokat biztosít majd a növények számára. 

Banánhéjból permetszer

Tegyünk néhány banánhéjat egy vödörbe, és öntsünk hozzá meleg vizet. Hagyjuk két hétig állni ezt az elegyet, ennyi idő alatt ugyanis erjedésnek indul majd a banánhéj. Ha letelt ez a néhány nap, szűrjük le az oldatot, és permetezzük a növények leveleire, vagy öntsük közvetlenül a talajra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?