Rengetegen hibáznak a szobanövények gondozásakor: ezek a bakik végzetesek lehetnek

Rengetegen hibáznak a szobanövények gondozásakor: ezek a bakik végzetesek lehetnek

agrarszektor.hu
A szobanövények gondozása során az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a helytelen öntözés. Nem mindegy például, milyen hőmérsékletű és típusú vízt használunk, ahogy az sem elhanyagolható, hogy alulról, vagy felülről locsolunk. Mindezek előtt azonban az első és legfontosabb, hogy megismerjük az egyes növények igényeit, hiszen nem adhatunk ugyanannyi vizet egy kaktusznak és egy páfránynak. Összegyűjtöttünk mindent, amit a szobanövények öntözéséről tudni kell, és mutatunk néhány hasznos tippet is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szobanövények gondozásakor az egyik legsarkalatosabb pont a megfelelő öntözés, itt szoktak azonban a legtöbben hibázni, ami gyakran a növények életébe kerülhet - írja a balconygardenweb.com. Nincsenek nagy trükkök, minden azon múlik, hogy tudjuk, melyik növényünknek, milyen igényei vannak, kezdve az ideális öntözési technikától, egészen a víz minőségéig. Összegyűjtöttük a szobanövények öntözésevel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amelyekre ha odafigyelünk, akkor biztosan nem fognak idő előtt elpusztulni.  

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Nem árt ismerni az egyes szobanövények igényeit

A szobanövények öntözési igénye fajtánként eltérő lehet, nem locsolhatunk meg például ugyanúgy egy kaktuszt és egy páfrányt. Érdemes tehát tájékozódni, mielőtt növényvásárlásra adjuk a fejünket, hiszen sokszor már ott hibázhatunk, ha rossz helyre tesszük a szobanövényt a lakásban. Figyeljük mindig a jeleket (és, ha ezek bármelyikét tapasztaljuk, akkor azonnal változtassunk), túlöntözéskor ugyanis általában sárgák és ernyedtek lesznek a levelek, míg, amikor nem kap elég vizet a növény, akkor száraz és törékeny lesz a lombozata.

A legnagyobb trükkök

A szobanövények gondozásakor a leggyakrabban elkövetett hiba a túlöntözés. Ilyenkor a növények hosszú ideig vannak a nedves talajban, ami sokszor gyökérrothadáshoz vezet. Ez általában azért következik be, mert beltérben nem mindig kap elegendő napfényt a növény, és szél sincs, ami megfelelően száríthatná a talajt. A növények életben tartásához ezért fontos az észszerű öntözés, vagyis csak akkor locsoljuk meg őket, ha a talaj felső (1-2 centiméteres) rétege száraz, főleg, ha árnyékos helyen tartjuk őket. 

Öntözési technikák

Több, különböző technikával is öntözhetjük a növényeinket, ez általában ember- és fajtafüggő. Általában két módszer ismeretes, az egyik a felülről, a másik pedig az alulról történő locsolás.

Öntözés felülről

Ez a legelterjedtebb öntözési technika, ilyenkor a vizet általában a szár köré a talajra, vagy bizonyos fajtáknál egyenesen a levelekre locsoljuk. Egyes fajták hajlamosabbak a gombás megbetegedésekre, ezért ezeket inkább csak közvetlenül a tőnél öntözzük meg, ugyanakkor a trópusi növények és a páfrányok azt sem bánják, ha a lomb is kap egy kis vizet. 

Öntözés alulról

Ezt a technikát azoknál a növényeknél érdemes bevetni, amelyek nem szeretik például, ha vizesek lesznek a levelek, vagy akár a szár. A lyukas aljú cserepet tegyük egy nagy tálcára, amelyet töltsünk fel körülbelül 2 centiméter magasságig vízzel, és hagyjuk így 20 percig. Ha minden vizet felszívott a tálcából a növény, akkor vissza is tehetjük a cserepet az eredeti helyére, de tarthatjuk eleve tálcában is, így nem kell minden locsoláskor pakolgatni. 

A víz legfontosabb tulajdonságai

Nem mindegy, milyen vízzel öntözzük a szobanövényeinket, így érdemes néhány dologra odafigyelni, mielőtt nekilátunk a locsolásnak. Nem elhanyagolható például a víz típusa és a hőmérséklete sem. 

A víz típusa

A csapvíz általában klórt tartalmaz, amely ha túl nagy mennyiségben van jelen, akkor akár károsíthatja is a szobanövényeket, de ugyanígy okozhat problémát a túl sok só is. A legjobb, ha esővízzel öntözzük a növényeket, ez ugyanis természetes forrásból érkezik, és minden szennyeződéstől mentes. Használhatunk palackozott ásványvizet is, de akár a szűrt víz is jó lehet öntözéshez. 

A víz hőmérséklete

A legjobb, ha szobahőmérsékletű vizet használunk a szobanövények öntözéséhez. A kissé langyos víz is jó lehet, a hideg víz azonban akár végzetes is lehet a növények számára. Érdemes tehát néhány percig állni hagyni a vizet, mielőtt locsolni kezdünk, hogy biztosan megfelelő hőmérsékletű legyen. 

Hasznos tanácsok

  • Figyeljünk arra, hogy párás időben, illetve télen jellemzően kevesebb vizet igényelnek a növények.
  • Nyáron érdemes kicsit gyakrabban megöntözni a növényeket, a melegebb hónapokban ugyanis általában nagyobb a vízigényük.
  • A növényeket a legjobb, ha kora, vagy késő reggel locsoljuk meg, az éjszakai öntözés ugyanis sokszor kedvezhet a gombás megbetegedéseknek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?