Sosem volt még ennyire egyszerű a hangyák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

A hangyák elleni védekezés évről évre komoly fejtörést okoz a kertészek számára. Van, aki a különböző házi praktikákra esküszik, egyesek szín-és illatanyag csapdákat használnak, míg mások talajfertőtlenítő szerrel, esetleg rovarirtóval próbálják elpusztítani a kártevőt. Összegyűjtöttük, melyek a leggyakrabban használt módszerek a kertben a hangyák távol tartására.

A hangyák a gyümölcsfákon, a zöldségféléken, a díszbokrokon és a rózsatöveken általában akkor jelennek meg, ha azokon levéltetvek is vannak. Ha azt látjuk, hogy a növényeken a hangyák le-fel korzóznak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ott levéltetű károsít, és szívogatja a leveleket. Így tehát ahol a hangyák megjelennek, ott fel kell készülni a levéltetvek elleni védekezésre is. A hangyák ellen szinte minden kertész más védekezési módszerre, illetve házi praktikára esküszik, az ugyanis teljesen változó, hogy kinek, melyik trükk válik be.

Egy zárt kertészeti Facebook-csoportban több, a háztartásokban is fellelhető anyagot ajánlottak is a hangyák féken tartására. A legtöbben a szódabikarbóna mellett tették le a voksukat. Van, aki szerint 10 liter vízhez egy kávéskanál szódabikarbóna szükséges, ezt pedig nem közvetlenül a növényre, hanem a vonulás útjára öntözi. Egy másik bejegyzésben azt írják szódabikarbónát kell elkeverni 1:1 arányban porcukorral, és ezt a vonulás útjára leszórni, vagy kis kupakokban kihelyezni az oldatot, amelybe majd belemásznak a hangyák. Már ebből jól látszik, hogy ahány "kert, annyi szokás", ugyanakkor más bevált módszereket is találtunk. Sokak szerint a kávézacc is teszi a dolgát, ha a növények tövéhez szórjuk, habár ez inkább a levéltetvek ellen jelenthet megoldást. Egyesek szerint fahamut kell szórni a földre, illetve a hangyás növényre egyaránt, sokan azonban a fahéjra esküsznek. 

Ha inkább boltból szereznénk be a hangyák ellen valamit, akkor használhatunk ragacsos szín- és illatanyagcsapdákat, mint például a Bioplantella ragacsos csíkcsapda, vagy a Bioplantella sárga lap. Védekezhetünk különböző teflutrin hatóanyag-tartalmú szerekkel is (talajfertőtlenítő szerek), de etanol (etil-alkohol), faggyú, gyanta, vas(III)-oxid (hematit), vagy viasz hatóanyag-tartamú készítményeket is választhatunk. Arra figyeljünk, hogy ez utóbbiak érvényessége 2020.11.30-án lejár, de érdemes folyamatosan tájékozódni a különböző növényvédő szerek érvényességével kapcsolatban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán folyamatosan naprakész információk állnak rendelkezésre. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nem csak ételeinkkel tehet csodát a fahéj.
Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a fahéj a kertben

Megéri, kora reggel elvégezni a kerti munka nagy részét.
Filléres trükkök nemcsak kezdőknek: ezekkel garantáltan tiéd lesz a legszebb kert


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu