Sosem volt még ennyire egyszerű a poloskák elleni védekezés: ez a trükk működik

Évek óta egyre több problémát okoznak a kertekben a poloskák. Nehéz védekezni ellenük, és habár a mezőgazdaságban és kiskertekben engedélyezett rovarölő szerek mindegyike végez a kártevővel, komoly gondot jelent, hogy a táplálkozó lárvák a termések érésekor jelennek meg, ilyenkor azonban már ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is. Találtunk egy szuper és gyors módszert, amellyel távol tarthatók a poloskák a zöldségektől és gyümölcsöktől, néhány szál gabonával a kertünkben ugyanis könnyedén elterelhetjük a figyelmüket.

Egy zárt agráros Facebook-csoportban szúrtunk ki egy hatékony módszert, amellyel fel lehet venni a harcot a poloskák ellen. Egy kerttulajdonos osztotta meg tapasztalatait, miszerint tavaly észrevette, hogy amikor a szalmatakarásból kikelt néhány búzaszem, a poloskák elkezdték a kalászoló zöld gabonát szivogatni a paprika és a paradicsom helyett. Ezt követően mindnehova ültetett néhány szem búzát négyzetméterenként, és habár már csak szeptemberre kezdtek kalászt nevelni, ezekkel már az egész kertből össze tudta gyűjteni a poloskákat. Így az ősszel érő gyümölcseit alig érte kár. 

A kerttulajdonos a biztonság kedvéért idén is kipróbálta a módszert, és még tavaly ősszel az egész kertjében elvetett néhány szem gabonát. Mikor kalászolni kezdtek, minden reggel gyorsan körbejárta a kertet és a kalászokon lévő poloskákat (a kalászokon még a zöldek is könnyen észrevehetőek) leszedte. Jelenleg nincs poloska a tulajdonos kertjében, pedig vegyszert nem használ. Elmondása szerint a módszere hatékony a zöld vándorpoloskák, a márványos poloskák, valamint ezek lárvái ellen is. A lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és idönként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát igazábol az év bármely szakában el lehet vetni a kertben, de az agusztusban vetett növényeknek már nemigen lesz kalászuk. 

Aki attól tartana, hogy kézzel kell összeszedegetni az állatokat a növényekről, az használjon kesztyűt, és a növények alá tartott ecetes, mosószeres vízbe "rázza" bele a rovarokat. Komoly rázásra nincs szükség: a poloskáknak ugyanis szokásuk, hogy ha megrezzen a növény, azonnal lefelé dobják magukat.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Íme néhány tuti módszer a bosszantó kártevő ellen.
Sosem volt még ilyen egyszerű a poloskák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

Ezekkel a trükkökkel gyerekjáték lesz a gazok elleni harc!
Ellepte a gaz a kertet? Ezekkel a trükkökkel garantáltan kipusztul minden gyom

Megfelelő védekezéssel elejét lehet venni a problémának.
Mondj búcsút a kukacos almának: itt a megoldás a gyümölcs rettegett kártevője ellen


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu