Szépek és halálosak - Gyilkos növények a kiskertben

Nem is gondolnánk, de kedvenc növényeink legnagyobb ellenségeink is lehetnek, ugyanis számtalan népszerű növény, amely a legtöbb udvaron megtalálható, mérgező. Ezért kertünk tervezése előtt mindig nézzünk utána, milyen növényt is ültetünk, ugyanis gyermekünkre, vagy háziállatainkra nézve is komoly veszélyt jelenthet egy-egy növényünk.

Mielőtt növényt vásárolunk vagy ültetünk a kertünkbe, mindig érdemes tájékozódnunk arról, hogy nem mérgezőek-e, vagy veszélyesek a gyermekeinkre, vagy háziállatainkra. Meglepő, de számtalan népszerű növény van, amelyek szinte minden része mérgező, vagy akár csak a termése. Íme az 5 legismertebb növény, amelyek közül biztos, hogy legalább egy szinte minden kertben előfordul, és nem is gondolnánk, hogy erősen mérgező. Nem könnyen behatárolhatók a mennyiségek és a hatóanyagtartalom, ezért amint észleltük, hogy gyermekünk vagy háziállatunk, esetleg mi magunk fogyasztottunk bármelyik növényből, azonnal forduljunk orvoshoz. 

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!1. Őszi kikerics

Az őszi kikerics veszélyeztetett, ám mérgező növény. A fehér, levendulaszínű és lila virágok ugyanis egyfajta mérgező arzént tartalmaznak, amelynek nincs ellenszere. Pár óra lappangás után lépnek fel a mérgezés tünetei, kezdetben égető érzést tapasztalunk a szájban, nyelőcsőben, azután szomjúság, szájszárazság lép fel. Hányinger, vagy hasmenés is jelentkezhet, de sokkos állapot is kialakulhat. Súlyos esetben bénulás és fokozódó légszomj lép fel. Végzetes esetben akár halált is okozat a mérgezés második-harmadiknapján, amelynek végső oka keringési és légzéselégtelenség lehet.


 
2. Gyöngyvirág

A gyöngyvirág minden része mérgező, miközben a gyerekek számára a növény virága és az ősszel megjelenő piros bogyója kimondottan vonzónak tűnhet. Mérgezés esetén először csillapíthatatlan hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság lép fel, és alig tapintható lesz a pulzus. A második szakaszban a vérnyomás lecsökken, és a szívleállás következtében beáll a halál. A szívleállás és szívbénáulás oka, hogy a növény szívre ható méreganyagot tartalmaz. Vigyázzunk, mert a gyöngyvirág könnyen összetéveszthető a medvehagymával, mivel a levelei egyszerre bújnak ki a medvehagymáéval, amit azonban jellegzetes illatáról felismerhetünk.


3. Leander

Az egyik leggyakrabban előforduló, és legnépszerűbb növény. A növény részei, beleértve a virágait is, alkaloidokat és glikozidokat tartalmaznak, amelyek a szervezetbe jutva rosszullétet okozhatnak. A fa nedvében találhatók legnagyobb koncentrációban ezek az anyagok, a bőr zsibbadását is okozhatják. A mérgező virágokkal és levelekkel való enyhe érintkezés is kiütést, viszketést okozhat az egész testfelületen. A leander többnyire szabadban tartott cserepes növény, júliustól szeptemberig virágzik, és minden része halálosan mérgező. A leander hányást, hasmenést, verejtékezést, görcsöket és szívritmuszavart okozhat.


4. Tiszafa

A tiszafa minden része rendkívül mérgező, kivéve piros, húsos magköpenyét. Gyermekeknél egy magokat is tartalmazó összerágott bogyó végzetes lehet, és azonnali orvosi ellátást igényel. Mérgező alkaloidok találhatók a növényben, és általában a levelek tartalmazzák a legtöbb méreganyagot. A tünetek gyakran az elfogyasztástól számított 12 óra múlva jelentkeznek, és előfordul, hogy hányás, hasfájás megjelenése nélkül, hirtelen jelentkeznek a súlyos szívtünetek. Később a pulzusszám és a vérnyomás csökken, és akár halált is okozhat.5. Borostyán

Az egész növény mérgező szaponinokat tartalmaz. A borostyán bogyójának fogyasztása gyomor és bélpanaszokat, sápadtságot, skarlátszerű kiütést, súlyos esetben pedig görcsöket vált ki. Bogyója keserű, ezért szerencsére gyermekek és állatok nem szívesen fogyasztanak belőle. 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezeket a kerti feladatokat nem szabad kihagyni a hónapban!
Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Így gondozd, hogy jövőre is virágozzon!
A szezon kedvence: a mikulásvirág

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől