Szépek és halálosak - Gyilkos növények a kiskertben

agrarszektor.hu
Nem is gondolnánk, de kedvenc növényeink legnagyobb ellenségeink is lehetnek, ugyanis számtalan népszerű növény, amely a legtöbb udvaron megtalálható, mérgező. Ezért kertünk tervezése előtt mindig nézzünk utána, milyen növényt is ültetünk, ugyanis gyermekünkre, vagy háziállatainkra nézve is komoly veszélyt jelenthet egy-egy növényünk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mielőtt növényt vásárolunk vagy ültetünk a kertünkbe, mindig érdemes tájékozódnunk arról, hogy nem mérgezőek-e, vagy veszélyesek a gyermekeinkre, vagy háziállatainkra. Meglepő, de számtalan népszerű növény van, amelyek szinte minden része mérgező, vagy akár csak a termése. Íme az 5 legismertebb növény, amelyek közül biztos, hogy legalább egy szinte minden kertben előfordul, és nem is gondolnánk, hogy erősen mérgező. Nem könnyen behatárolhatók a mennyiségek és a hatóanyagtartalom, ezért amint észleltük, hogy gyermekünk vagy háziállatunk, esetleg mi magunk fogyasztottunk bármelyik növényből, azonnal forduljunk orvoshoz. 

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

 

1. Őszi kikerics

Az őszi kikerics veszélyeztetett, ám mérgező növény. A fehér, levendulaszínű és lila virágok ugyanis egyfajta mérgező arzént tartalmaznak, amelynek nincs ellenszere. Pár óra lappangás után lépnek fel a mérgezés tünetei, kezdetben égető érzést tapasztalunk a szájban, nyelőcsőben, azután szomjúság, szájszárazság lép fel. Hányinger, vagy hasmenés is jelentkezhet, de sokkos állapot is kialakulhat. Súlyos esetben bénulás és fokozódó légszomj lép fel. Végzetes esetben akár halált is okozat a mérgezés második-harmadiknapján, amelynek végső oka keringési és légzéselégtelenség lehet.

 
2. Gyöngyvirág

A gyöngyvirág minden része mérgező, miközben a gyerekek számára a növény virága és az ősszel megjelenő piros bogyója kimondottan vonzónak tűnhet. Mérgezés esetén először csillapíthatatlan hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság lép fel, és alig tapintható lesz a pulzus. A második szakaszban a vérnyomás lecsökken, és a szívleállás következtében beáll a halál. A szívleállás és szívbénáulás oka, hogy a növény szívre ható méreganyagot tartalmaz. Vigyázzunk, mert a gyöngyvirág könnyen összetéveszthető a medvehagymával, mivel a levelei egyszerre bújnak ki a medvehagymáéval, amit azonban jellegzetes illatáról felismerhetünk.


3. Leander

Az egyik leggyakrabban előforduló, és legnépszerűbb növény. A növény részei, beleértve a virágait is, alkaloidokat és glikozidokat tartalmaznak, amelyek a szervezetbe jutva rosszullétet okozhatnak. A fa nedvében találhatók legnagyobb koncentrációban ezek az anyagok, a bőr zsibbadását is okozhatják. A mérgező virágokkal és levelekkel való enyhe érintkezés is kiütést, viszketést okozhat az egész testfelületen. A leander többnyire szabadban tartott cserepes növény, júliustól szeptemberig virágzik, és minden része halálosan mérgező. A leander hányást, hasmenést, verejtékezést, görcsöket és szívritmuszavart okozhat.

4. Tiszafa

A tiszafa minden része rendkívül mérgező, kivéve piros, húsos magköpenyét. Gyermekeknél egy magokat is tartalmazó összerágott bogyó végzetes lehet, és azonnali orvosi ellátást igényel. Mérgező alkaloidok találhatók a növényben, és általában a levelek tartalmazzák a legtöbb méreganyagot. A tünetek gyakran az elfogyasztástól számított 12 óra múlva jelentkeznek, és előfordul, hogy hányás, hasfájás megjelenése nélkül, hirtelen jelentkeznek a súlyos szívtünetek. Később a pulzusszám és a vérnyomás csökken, és akár halált is okozhat.

5. Borostyán

Az egész növény mérgező szaponinokat tartalmaz. A borostyán bogyójának fogyasztása gyomor és bélpanaszokat, sápadtságot, skarlátszerű kiütést, súlyos esetben pedig görcsöket vált ki. Bogyója keserű, ezért szerencsére gyermekek és állatok nem szívesen fogyasztanak belőle.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?