Szuperolcsó megoldások szobanövény-tulajdonosoknak: ezekkel sokat spórolhatsz

Szuperolcsó megoldások szobanövény-tulajdonosoknak: ezekkel sokat spórolhatsz

agrarszektor.hu
Nem kell feltétlenül vagyonokat költened a szobanövényeid gondozására, számos olyan trükk van ugyanis, amiket ha bevetsz, rengeteget spórolhatsz. A titok abban rejlik, hogy rengeteg olyan konyhai alapanyag van, amelyet nemcsak a főzések során hasznosíthatunk, ilyen például a szódabikarbóna. Emellett a konyhában keletkező hulladékot sem mindig érdemes kidobni, a kávézaccnak, a tojás-és banánhéjnak például nagy hasznát vehetjük a szobanövények nevelése során.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szobanövények gondozása gyakran túl nagy költségekkel jár, pedig sokan nem tudják, de fillérekből is meg lehet oldani a nevelésüket -írja a balconygardenweb.com. Akadnak ugyanis olyan trükkök, amelyekhez mindössze néhány konyhai alapanyagra, esetleg hulladékra van szükség, és lám meg is van a "műtrágyánk", a "permetszerünk", a támrendszerünk, vagy akár az öntözőberendezésünk. 

1. Szódabikarbóna a levelek tisztításához

A fotoszintézis zavartalan működéséhez tiszta és pormentes levelekre van szükségük a növényeknek. Érdemes tehát rendszeresen takarítanunk kedvenceink leveleit, ehhez egy csipet szódabikarbónát oldjunk fel egy liter vízben, mártsunk az oldatba egy puha, szöszmentes ruhát, és óvatosan tisztítsuk át a leveleket. 

2. Evőpálcika a növények kitámasztásához

A növényeknek gyakran van szükségük támrendszerre, amihez felesleges boltban vásároltat használnunk, hiszen használt evőpálcikával is kitámaszthatjuk őket. Szúrjunk be a talajba annyi pálcikát, amennyire szükség van, majd nem túl szorosan rögzítsük hozzá a növény szárához.

3. Tojáshéj vagy üres tojástartó doboz a palántázáshoz

Palántázáshoz felesleges külön cserepeket vásárolnunk, használjunk inkább nagyobb tojáshéj darabokat, esetleg üres tojástartó dobozt. Figyeljünk tehát ezentúl, hogy óvatosan törjük fel a tojásokat, így maradnak majd nagyobb darabok, amelyekbe elvethetjük a magokat. 

4. Tojáshéjtea permetszer helyett

A tojáshéj sok foszfort és magnéziumot tartalmaz, emellett nyomokban nátriumot, káliumot, cinket, mangánt, vasat és rezet is találunk benne. Ezek mind olyan tápanyagok, amelyekre a növényeknek szükségük van, jó ötlet tehát teát készíteni belőle, méghozzá úgy, hogy a tojáshéjat felforraljuk vízben, megvárjuk míg kihűl, és már használhatjuk is öntözéshez. 

5. Kávézaccból tápanyag

A kávézacc nitrogénben gazdag, emellett káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz, ezek a tápanyagok pedig mind szükségesek a növények növekedéséhez. Elegendő időnként szórni a szobanövények talajára egy kevés zaccot, és meg is vagyunk a fentebb említett tápanyagok pótlásával. 

6. Az elutazós "vizes palack" trükk

Ha gyakran utazol, és nincs ki gondoskodj a növényeidről, te pedig állandóan azon aggódsz, mi lesz a kedvenceiddel mire hazaérsz, akkor ezt a trükköt neked találták ki. Tölts meg egy műanyag palackot vízzel, szúrj lyukakat a kupakra, majd fejjel lefelé állítsd bele a cserépbe. A víz így lassan fog szivárogni a növény talajába, pont olyan sebességgel és mennyiségben, ami a növénynek szükséges ahhoz, hogy túlélje míg távol vagyunk. 

7. Banánhéj műtrágya helyett

A banánhéj nagyszerű kálium- és foszforforrás nemcsak az emberek, de a növények számára is. Tegyük az apró darabokra vágott banánhéjat sütőbe, vagy egyszerűen csak rakjuk a napfényre, és szárítsuk egészen addig, míg chipset nem kapunk. Ezt használhatjuk talajtakarónak, de belekeverhetjük a növények talajába is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?