Ütős tipp élelmes kertészeknek: így lehet ingyen vetőmagod minden évben

Ütős tipp élelmes kertészeknek: így lehet ingyen vetőmagod minden évben

agrarszektor.hu
A legtöbben szakboltokból, kertészetekből, vagy nagyobb szupermarketekből szerzik be az évről évre szükséges vetőmagokat, pedig magot könnyedén lehet gyűjteni otthon is. Ez a módszer nem csak azért jó, mert így ingyen juthatunk vetőmaghoz minden évben, de, ha az otthon termesztett fajtákból nyerünk magot, akkor biztosan olyan termést takaríthatunk majd be, amire valóban szükségünk van. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan kell vetőmagot gyűjteni, fogni, illetve szárítani házilag. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Manapság már nagyon kevesen vannak, akik házilag gyűjtik be az évről évre szükséges vetőmagot, hiszen a legtöbben inkább a szakboltokban, kertészetekben, vagy a szupermarketekben vásárolják meg azokat. Pedig a termések után talán az egyik legszebb dolog, amivel a kertünk megajándékozhat minket minden évben, a vetőmag. Ráadásul a házi maggyűjtés nem csak költséghatékony, de így biztosak lehetünk benne, hogy olyan fajtát ültetünk majd, aminek a termésére valóban szükségünk van. Természetesen az otthoni maggyűjtést nem lehet minden növénynél megvalósítani, de a leveles zöldségekből, mint például a saláták, sóska, spenót, nagyon könnyen és egyszerűen fogható mag.

Magot akkor érdemes gyűjteni a növényről, amikor már teljesen kifejlődött, betakarítottuk róla a leveleket, és szinte már teljesen elszáradt. Fontos, hogy a magok ne érjenek túl, viszont ha lehetséges, akkor már mind kellően száraz legyen. A legegyszerűbb, ha az elszáradt, felmagzott növényt egy nagy zacskóba, vagy zsákba gyűjtjük úgy, ahogy van, arra viszont figyeljünk, hogy ilyenkor már könnyen kipotyognak a magok, ezért a lehető legóvatosabban hajtsuk végre ezt a műveletet. Ezután a száraz növényt egy vödör felett kezdjük el dörzsölgetni, így könnyedén kipotyognak majd belőle a magok. Ha ez megtörtént, akkor viszonylag gyenge szél, vagy egy ventilátor segítségével szabadítsuk meg a magokat a magháztól. A teljes siker érdekében 2-3 napig szárítsuk a magokat napos, száraz, esőtől, széltől, és a madaraktól védett helyen, majd ha ezzel megvagyunk, tegyük el a vetőmagokat egy légmentes zacskóba. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31