Fokozott ellenőrzés: legális párlatfőzés, illegális lepárlók

agrarszektor.hu
A házi párlatfőzés legalizálása óta több alkalommal bukkantak vámhatósági engedély nélkül forgalmazott desztillálóberendezésekre a pénzügyőrök - közölte Sipos Jenő, a Vám -és Pénzügyőrség (VP) szóvivője az agromonitor.hu-val.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A VP ellenőrzési tevékenysége nem terjed ki a magánfőzőkre, hanem a kiskereskedelem kockázatosabb szegmenseit és a desztillálóberendezések gyártását-értékesítését kívánja fokozott kontroll alá vonni a hatóság. A VP ennek érdekében folyamatosan ellenőrzi azokat a kiskereskedelmi helyeket (vásárokat, piacokat, közterületeket), ahol a párlatok értékesítésére lehet számítani. Emellett kiemelt feladatként kezeli az adómentes mennyiségen felüli párlat előállítás bejelentésének kontrolállását is.

Az ellenőrzések elsődleges célja, hogy a saját fogyasztásra előállított adómentes párlat ne kerülhessen kereskedelmi forgalomba. A törvénytelen eladások minimum 30 ezer forintos jövedéki bírsággal sújthatók.

A VP folyamatosan ellenőrzi a párlatok és desztillálóberendezések készítési és forgalmazási szabályait. A pénzügyőrök az eddigi ellenőrzések során több alkalommal bukkantak olyan desztillálóberendezésekre, amelyek vámhatósági engedély nélkül jelentek meg a piacon. 

A cél az, hogy desztillálóberendezéseket a magánfőzők számára csak olyan piaci szereplők gyárthassanak és forgalmazhassanak, akiknek van vámhatósági engedélyük.

A jövedéki törvény módosítása óta 86 liter 50 térfogatszázalékos éves mennyiségig a hatóságokhoz a főzést nem kell előre bejelenteni, és száz literes űrtartalomig a lepárló készüléket sem kell engedélyeztetni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?