Dr. Ulrich Anikó: “Továbbra is tőkehiányosak a mezőgazdasági vállalkozások"

agrarszektor.hu
Az agrárszektorban tevékenykedő kis- és középvállalkozók egyik fő problémája, hogy megfelelő fedezet hiányában csak korlátozottan juthatnak banki hitelhez. Erre a problémára nyújt segítséget az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, mely kezességet nyújt az agrárvállalkozások számára. Kétrészes interjúsorozatunkban az alapítvány ügyvezető igazgató asszonyát, Dr. Ulrich Anikót kérdeztük többek között a kezességvállalás mikéntjéről, a válság hatásairól, és a jövőbeli tervekről.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Agrárszektor.hu: Mit nyújt az Önök cége? Kik a célcsoport? Milyen ügyletekhez ajánlott az Önök szolgáltatása?

Dr. Ulrich Anikó: Az Alapítvány a vidéki mikro-, kis és középvállalkozások finanszírozását segíti készfizető kezességgel. Banki hitelekhez, lízing és faktoring ügyletekhez nyújt kiegészítő fedezetet abban az esetben, ha a vállalkozás nem rendelkezik a hitelfelvételhez elegendő saját biztosítékkal, pl. ingatlannal, személygépkocsival stb. Fontos kiemelni, hogy az Alapítvány nem kizárólag agrárvállalkozásoknak nyújt kezességet, hanem minden olyan vállalkozás kérheti az alapítvány szolgáltatását, amelynek bármilyen kötődése van a vidéki térséghez, akár telephelye, munkavállalói, beszállítói révén.

Agrárszektor.hu:Hány bankkal működnek együtt, és miként változik az együttműködésük?

Dr. Ulrich Anikó: Az Alapítvány jelen pillanatban 152 pénzügyi intézménnyel áll kapcsolatban. Így szinte az összes nagy kereskedelmi banknál, takarékszövetkezetnél, számos faktoring és lízingcégnél kérhető az Alapítvány készfizető kezességi szolgáltatása. A partnerek száma folyamatosan nő, amely annak is köszönhető, hogy egyre többen ismerik fel, hogy az Alapítvány agrár-irányultsága nem csupán a klasszikus értelemben vett állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozásokat takarja. Kezességünk elérhető minden olyan vállalkozás számára, amely tevékenysége révén hozzájárul a vidék megerősítéséhez, annak fejlesztéséhez. A csatlakozások mögötti legfontosabb tényező viszont az, hogy a pénzügyi intézmények igyekeznek hitelezési kockázataikat mérsékelni.

Agrárszektor.hu: Mit jelent a készfizető kezesség, mint garanciavállalás?

Dr. Ulrich Anikó: Az intézményi kezesség a banki hitelek és más pénzügyi termékek fedezetének egyik típusa. Célja a vállalkozások hitelfelvételének könnyítése, valamint a pénzügyi intézmények kockázatának csökkentése azáltal, hogy a hitelt nem törlesztő ügyfél esetén az Alapítvány kifizeti a banknak az ügyfél fennálló fizetési kötelezettségének szerződésében meghatározott százalékát. Formája készfizető kezesség.

Agrárszektor.hu: Mekkora a kezességgel biztosított hitelösszeg maximuma? A hitel összegének hány százalékára vállal garanciát az AVHGA? Mely tényezőktől függ ennek mértéke?

Dr. Ulrich Anikó: Az Alapítvány a teljes tőke- és maximum egyévi kamatösszeg 20 - 80 százalékára vállal kezességet. A kezességgel biztosított kölcsön, bankgarancia, lízing, faktoring összeg adott időpontban vállalkozásonként nem haladhatja meg az 1 milliárd forintot. Az alapítványi kockázatvállalás mértéke a vállalkozás alapítványi adósminősítésétől, a tárgyi és egyéb jogi fedezetek értékétől függ.

Agrárszektor.hu: Jellemzően milyen célra vesznek fel hitelt (forgóeszköz finanszírozásra, mezőgazdasági gépvásárlásra és ingatlan beruházások finanszírozására, stb.), és vesznek igénybe ehhez kapcsolódóan kezességvállalást a vállalkozások?

Dr. Ulrich Anikó: Az előző évekhez hasonlóan 2010-ben is a folyószámla és a forgóeszköz hitelek emelkednek ki, együttes arányuk darabszámot tekintve közelíti a 80 százalékot, a kezességgel biztosított hitelösszeget vizsgálva pedig a 60 százalékot.

Az éven belüli forgóeszköz-hitelek nagy aránya mutatja, hogy továbbra is tőkehiányosak a mezőgazdasági vállalkozások, hiszen ezekkel a hitelekkel tudják csak biztosítani mindennapi működésüket. A beruházási hitelekről azt látjuk, hogy az irántuk felmerülő igényt alapvetően az határozza meg, hogy adott évben a Közös Agrárpolitika által milyen beruházási célokat támogat az Unió. Szinte csak abban az esetben fejlesztenek a vállalkozások, - és keresnek banki forrást - ha van a projekthez támogatás.

Agrárszektor.hu:Ágazatot tekintve a növénytermesztéshez, vagy az állattenyésztéshez kapcsolódik nagyobb kezességvállalás (ügyfélszám, illetve garantált összeg szerint), tapasztalható-e változás ezen a téren?

Dr. Ulrich Anikó: A kezességi kérelmek tevékenységi megoszlása azt mutatja, hogy az agrárágazat (mezőgazdasági és a közvetlen mezőgazdasági termékfeldolgozáshoz kapcsolódó kereskedelmi és élelmiszeripari célú ügyletek) kezességi igényei a meghatározó mértékűek - aránya kétharmados, a kezességgel biztosított összegből több mint 50 százalékkal részesedik idén, elsősorban a Gazdahitel terméknek köszönhetően. A mezőgazdaság mint nemzetgazdasági ágon belül változatlanul a növénytermesztési hitelekhez igényelt kezességek a meghatározóak, mert ezen nemzetgazdasági ág kérelmeinek háromnegyede kapcsolódik hozzá.

Mindezek ellenére azt is látjuk, hogy a nem agrárcélú vidékfejlesztési tevékenység elősegítését szolgáló kezességek egyre nagyobb teret nyernek. A különböző vidékfejlesztési célok eltérő mértékben alakulnak, de jellemzőek a kereskedelmi célú hitelek, melyek aránya a teljes kezességgel biztosított állomány negyede. Az elmúlt években, ebben nem látunk komoly változást, viszont tény, hogy az egyes ÚMVP és más támogatások jelentősen tudják befolyásolni egyes hitelcélok - mint például gépvásárlási cél - intenzitásának változását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?