Fitch: jövőre is magas marad a gyapot ára

agrarszektor.hu
Elemzők szerint az egész 2010-11-es gazdasági évben magas marad a gyapot ára, ami számos fonalgyárat csőddel fenyeget.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Fitch Ratings szakértői szerint jóval magasabb árakkal kell számolni a teljes évben, mint a most szeptemberben véget ért előző gazdasági évben, köszönhetően válság után magához térő keresletnek, illetve a kedvezőtlen időjárás miatti gyenge gyapottermelésnek.

A világ második legnagyobb gyapottermelője, India esetében is az időjárás indokolható a várhatóan igen gyenge idei produktum miatt. Az Indiai Textilipari Szövetség múlt heti bejelentése szerint idén 5,1 millió tonnás termeléssel lehet számolni, amely közel fél millióval kevesebb, mint az ország hivatalos szervének becslése.

A New York-i árutőzsdén hétfőn 142,53 cent volt egy font (453,6 gramm) gyapot márciusi jegyzése, amely a november végi szintekhez képest közel 30 százalékos emelkedést jelent. Eközben az világ egyik legnagyobb gyapot-exportőre, USA készletei ötven éves mélypont felé közelítenek: az USDA becslései szerint 1,9 millió bálával lehet számolni az idei évben.

Eddig az exportra szánt teljes éves készlet közel 90 százalékát értékesítette már az Egyesült Államok, ami jóval több, mint a korábbi évek hasonló időszakára jellemző 50 százalék körüli arány.

Természetesen Indiában is szárnyalnak az árak: az év első 11 hónapjában 60-70 százalékos drágulás jellemezte a gyapotpiacot, a kiviteli tilalom ellenére. Ez egyáltalán nem kedvez a helyi textiliparnak. Január közepéig 720 ezer tonnában maximalizálta a kormány a fonalkivitelt, hogy kedvezőbb helyzetbe hozza a textilgyárakat, ennek azonban a fonalkészítők isszák meg a levét, akik nem tudják meglovagolni a száguldó nemzetközi árakat.

A Fitch szerint a kisebb fonalgyárakat akár csőd is fenyegetheti, amennyiben nem lesznek képesek megfelelő mennyiségű gyapotot beszerezni a következő beszerzési időszakban, amely 2010 októberéből 2011 februárjáig tart.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?