Elképesztő GMO-cunami - Ahol a termőterület 87 százalékán módosított növény van

Agrárszektor
Tudjuk, hogy Brazíliában sok a génmódosított növény, de aligha vagyunk tisztában ezek óriási dominanciájával. Úgy tűnik, a GMO-k a világ minden pontján jól értékesíthetők, beleértve Európát is. Az üzletet ma még leginkább a gyomirtóknak ellenálló fajták pörgetik, hiszen ezeken duplán is keresnek a fajtatulajdonos vegyipari multik. A Bayernek azonban egyre több jogvitával kell szembesülnie.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Brazília gabona- és olajosmag-termelése 2018/2019-ben újabb rekordot ért el, 235 millió tonnára emelkedett, ami 6,5 százalékos növekedésnek felel meg az előző szezonhoz képest. Az elvetett terület elérte a 60 millió hektárt. A 2,5 százalékos területnövekedés 4 százalékos termésnövekedéssel párosult.

Vetőmaghoz kapcsolt gyomirtó

Brazília a világ második legnagyobb GMO-növénytermelője, 107 különböző engedélyezett genommódulást alkalmaznak a gyakorlatban. A 107 módosításból 60 a kukoricát érinti, 23 a gyapotot, 19 a szóját, egy a babot, egy az eukaliptuszokat és három a cukornádat.  A módosítások zöme, csaknem kétharmada  (65%) herbicidtoleranciát idéz elő a növényben, azaz ellenállóvá válik az állományban alkalmazott gyomirtóval szemben. Ezt követi a rovarokkal szembeni rezisztencia 19 százalékos arányban, és a módosítások 16 százaléka egyszerre több változtatást is  tartalmaz a génállományban.

A 60 millió hektáros termőterületből közel 52 millió hektáron valamilyen genetikai módosított fajtát használnak. Szójából a termőterület 95,7 százalékát, fővetésű kukoricából a 90,7 százalékát, másodvetésűből a 84,8 százalékát, míg gyapotból a 89,8 százalékát GM-növények foglalják el - írja jelentésében az USDA. A GM-mentes termelés gyakorlatilag az Amazonas-medencébe szorult vissza.

Kifizetődőnek tűnik

Brazília exportját láthatóan nem érinti hátrányosan a magas GMO-arány. 2018-ban 31 milliárd dollár értékben szállítottak agrártermékeket csak Kínába, ebből egyedül a szójatermékek 27 milliárd dollárt tettek ki. Brazília második legnagyobb GM-szójapiaca pedig az Európai Unió. GM-kukoricát viszont jobbára csak Iránnak, Vietnámnak és más kisebb ázsiai országoknak tud eladni. Hagyományos szójabot is exportál, de a csökkenő termőterület és a romló jövedelmezőség miatt ez visszaszorulóban van. A garantáltan módosításmentes szója 15 százalékos felárat élvez a piacon, ami alig fedezi az előállítás többletköltségét - írja az USDA.

A brazil agrárminisztérium (MAPA) 2019. augusztus közepén megerősítette, hogy engedélyezi a dikamba herbiciddel szemben ellenálló szójabab vetését és felhasználását is. Az Intacta 2Xtend márkanévű szaporítóanyagot a Bayer fogja forgalmazni, és várhatóan 2021-ben éri el az itteni piacot. A dikamba nem totális gyomirtó, de fontos a szójában, lévén a konkurens kétszikűeket irtja, legyenek azok magról kelők vagy évelők. A Bayer ezzel együtt bejelentette, hogy kifejleszt egy olyan új dikamba hatóanyagú gyomirtót, amelynek kisebb az elsodródása. Az új herbicidet hamarosan tesztelni kezdik Brazíliában.

Jogviták

A Mato Grosso állam kukorica- és szójabab-termelőinek szövetsége (APROSOJA) tavaly kifogást emelt az ellen, hogy az Intacta RR2Pro szójababért szabadalmi díjakat szedjen a Bayer. A növény egyszerre herbicid- és rovarellenálló, mintegy 73 millió hektáron termelik Brazíliában, Paraguayban és Uruguayban.  A brazilok szerint a szója tulajdonságai nem felelnek meg a szellemi tulajdonról szóló törvény követelményeinek. A barazil törvénykezés tavaly a végső döntés meghozataláig - ami idén várható -  a szójababtermelők által eddig befizetett összes jogdíjat letétbe helyeztette a Bayerrel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?