Kifogyhat Románia búzából, hazánkból importálnak

agrarszektor.hu
"Drága a búza, kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor, s már kilenc banit kérnek kilójáért, már ahol van még eladó. Itt a Szilágyságban és a közeli Szatmár és Bihar megyében ugyanis egy zsákkal sem kapható." - mondta az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak a régió egyik legnagyobb búzafeldolgozója.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Kétszer olyan drága a búza, mint tavaly ilyenkor, s már kilenc banit kérnek kilójáért, már ahol van még eladó. Itt a Szilágyságban és a közeli Szatmár és Bihar megyében ugyanis egy zsákkal sem kapható. Már Nagykároly környékén is üresek a magtárak, mindent eladtak. Most Magyarországon próbálkozunk, mert már csak két-három heti készletünk van, s lépnünk kell, mielőtt le kellene állunk a munkával" - mondta a lapnak a feldolgozó.

Szerinte ha a kormány nem akarja, hogy a kenyér ára az egekbe törjön, akkor az új termésig fel kellene szabadítania az állami búzatartalék egy részét. Egyúttal meg kell keresni azokat az ösztönzőket, amelyek a búzatermesztést segíthetik.

Fazakas János, a csíkszeredai székhelyű Harmopan Rt. beszerzési osztályának vezetője lapunknak elmondta: ők is szembesültek azzal a problémával, hogy apadóban van a hazai búzakészlet.

"Egyáltalán nem volt gyenge a hazai gabonatermés idén, csak a nagymennyiségű export miatt mostanra nagyon kevés sütésre alkalmas búza maradt az országban. Ez természetesen befolyásolja a piacot, tehát ami maradt, annak megugrott az ára - magyarázta egy csíkszeredai székhelyű Harmonpan Rt. Vezetője. A Harmopan az utóbbi időben főként Magyarországról szerzi be a gabonát, körülbelül ugyanannyiért, amennyibe az a hazai piacon kerülne.

Kelemen Atilla, a román parlament alsóházának képviselője, a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottság alelnöke a lapnak elmondta, hogy a sok eső miatt nagyon kevés olyan minőségi gabona termett, amely megfelel a kenyérliszt követelményeinek. Ezért még az aratás előtt fel kellett volna készülni az államnak arra, hogy elegendő tartalékot halmozzon fel és Románia ne szoruljon importra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?