A MOSZ is tiltakozik a sertéságazatban bevezetni tervezett fordított áfa ellen

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége tiltakozik a fordított áfa részleges bevezetése ellen a sertéságazatban,közölte a mezőgazdasági érdekképviselet csütörtökön. A szervezet szerint a fordított áfa bevezetése a legálisan tevékenykedő sertéstartók likviditási helyzetét több milliárd forinttal rontja. Ugyanakkor elviselhető és részeredményt hozó megoldást jelentene, ha a fordított áfa hatálya alá tartoznának a keverék és fehérje takarmányok, valamint a húsok is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A MOSZ szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium által alig három hete már elvetett, majd a kormány által újra felkarolt javaslat nem oldja meg az ágazat kifehérítését. Sőt, akár újabb szereplőket szoríthat a feketegazdaságba.

A szervezet szerint, ha az élősertésre valamint a félsertésre vonatkozó javaslat megvalósul, akkor az akár új, tisztességtelen módszerek alkalmazására is ösztönözhet.

Nem szüntetné meg az áfacsalásokat

Az áfa-visszaélések zöme nem az élősertésnél, hanem az uniós importból származó húsoknál, húsrészeknél tapasztalható. Ezekre viszont a kormány javaslata alapján a fordított áfa nem vonatkozik, így az áfa csalások lehetősége nem szűnik meg, állítja a MOSZ.

A közleményük szerint a fordított áfa bevezetése a legálisan tevékenykedő sertéstartók likviditási helyzetét több milliárd forinttal rontja. Ennek áthidalására hiteleket kell felvenniük, amelyek jelentős kamatköltséggel járnak. Ugyanakkor elviselhető és részeredményt hozó megoldást jelentene, ha a fordított áfa hatálya alá tartoznának a keverék és fehérje takarmányok, valamint a húsok is.

Az eddigi segítségeket is lenulláznák a döntéssel

Amennyiben a fordított áfát csak az élősertésre és félsertésre vezetik be, akkor az ennek következtében fellépő finanszírozási nehézségek miatt lényegesen csökken annak a segítségnek az értéke is, amit az egy héttel ezelőtti döntésével a kormány sertéstartóknak adott. (A múlt szerdai ülésen számos, az állattartók megsegítése érdekében döntést hozott a kormány. Többek között többlettámogatásokról és támogatott hitelekről született döntés, ezekről ebben a cikkünkben olvashat.)

Átfogó és eredményes megoldást a legális piaci szereplők és az állam számára egyaránt az hozna, ha hatékonyabb ellenőrzéssel az áfa-csalásokra létrehozott cégeket az adóhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal kiszűrné, továbbá a nyomon követhetőségi előírásokat betartatnák, és a húskereskedelmet fokozottan ellenőriznék. Ebben a hazai sertéstartók eddig is partnerek voltak, és a jövőben is azok lesznek, olvasható a közleményben.

A sertéstartók és a húsosok is tiltakoznak

Miután tegnap a kormány bejelentett, hogy az Európai Bizottságnál kezdeményezik, hogy be lehessen vezetni a sertéságazatban a fordított áfat, Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöke is közleményt adott ki arról, hogy a fordított áfa alkalmazása komoly problémákat okoz a sertéstartók mellett a húsiparnak is, és a 27 százalék kivétele a veszteséges termelésből a sertéstartók halálát jelenti. Figyelembe véve, hogy a kiutalás előtt ellenőrzés is van, a sertéstartók öt hónapnál korábban nem jutnának hozzá az áfához. Szerinte azt sem nem tudni, hogy az VM honnan tudna finanszírozni több milliárd forintnyi áfát. Úgy vélekedett, hogy a tervezett intézkedésnek feketegazdaságot erősítő hatása is van, miközben sok termelő tönkremenne.

Korábban Manczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi szervezet titkára úgy nyilatkozott a kérdésről az agrarszektornak.hu-nak korábban, hogy a szervezetük július közepén ismertette javaslatait a Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett megbeszélésen, miszerint a pénzügyi segítség mellett a sertéságazat problémáira az egyik megoldás az áfa 5 százalékra történő csökkentése lenne, ami megfelel a jelenlegi EU átlagnak is, és hatékony fegyver a feketekereskedelem elleni harcban. Ezen túlmenően az alacsony áfa segítségével a fogyasztó kevésbé érezné meg az állattartás és húsfeldolgozás költségeinek növekedését, amivel a hazai feldolgozók további belföldi piacvesztése is elkerülhető lenne.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02