10 százalékos áfa mellett nem érné meg csalni

agrarszektor.hu
A "Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért" az Ernst & Young (E&Y) tanulmánya alapján azt javasolja, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék 10 százalék alá; javaslatukat kedden, futárral juttatták el a miniszterelnöknek, s az érintett tárcák, valamint parlamenti bizottságok vezetői is megkapták - jelentették be a szerveződés képviselői szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Torba Tamás, a Fórum szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az alapvető élelmiszerek 27 százalékos áfakulcsa, amely a legmagasabb az EU-ban, magas haszonnal kecsegteti az áfacsalókat és az illegális kereskedelem résztvevőit, a bűnözés az élelmiszerek áfájának növelésével együtt emelkedett. Az áfacsalás és a feketegazdaság jelentős gazdasági károkat okoz az élelmiszeripari cégeknek, emiatt munkahelyek szűnnek meg, beruházások maradnak el. Éder Tamás, a Bonafarm csoport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója ismertette: céljuk az volt, hogy olyan, minden termékpálya számára elfogadható megoldást ajánljanak a kormánynak, amely a költségvetés helyzetét is figyelembe veszi. Ezért kérték egy független, az élelmiszeriparhoz nem kötődő, nemzetközi szakmai tekintéllyel rendelkező cég segítségét.

Az E&Y több tanulmányt készített, ezekben felmérték az egyes ágazatok helyzetét, megállapították a csalások becsült mértékét, ezt követően összefoglaló tanulmány készült, amelyben meghatározták azokat az áfa mértékeket, amelyek mellett a költségvetési egyensúly is biztosítható - ismertette Vékási Tamás, az E&Y partnere. A tanácsadó cég számításai szerint a költségvetési egyensúly az alapvető élelmiszerek 10 százalékos áfája mellett teljes mértékben biztosított, de a kalkuláció óvatossága miatt 9 százalékos kulcsnál is. A szakértő kifejtette: az alapvető élelmiszereket érintő áfacsalás drasztikusan és hosszú távon csak az áfakulcsok csökkentésével szorítható vissza. Az EU által is megerősített konzervatív becslés szerint az alapvető élelmiszereket érintő áfacsalás összege 128 milliárd forint. A csalások a zöldség-gyümölcs ágazatban okozzák a legnagyobb áfaveszteséget (50,478 milliárd forint), utána a húságazat (22,238 milliárd forint) valamint a malomipar és pékáruk (16,893 milliárd) következik, de jelentős a baromfi- (11,862 milliárd) és a tejiparban (11,047 milliárd) is. A cukor esetében 6,960 milliárd, a kávétermékeknél 5,580, a növényolaj esetében 3,331 milliárd az áfacsalás hatása. Buff Greebe, a Bunge Zrt. igazgatója az étolajpiacon 35-40 százalékra becsülte az áfacsalással forgalmazott termékek arányát.

Vékási Tamás felhívta a figyelmet arra: nem csupán áfahiányról van szó, hanem Magyarország regionális versenyképessége is veszélyben van az áfacsalások miatt. Magyarország ugyanis befektetéseket és munkahelyeket veszít a környező országok javára, a munkanélküli kiadások emelkednek, s egyéb adóbevételek is kiesnek. A szakértő szerint a vizsgált élelmiszer kategóriában az áfakulcs 27-ről 10 százalékra való csökkentése nyomán a csalások mértéke azonnal csökkenne, mert a hozam drasztikusan esne, így nem lenne érdemes csalni. A piac tisztulásának hatására az összes adóbevétel emelkedne, s az áfakulcs mérséklése segítene kordában tartani az élelmiszerárakat és az inflációt is.

A jelenlegi áfabevétel a vizsgált élelmiszerek esetében 381,831 milliárd forint. Az E&Y többféle áfakulcs (5, 7, 8, 9, 10 százalék) bevezetésének hatását megvizsgálta. A legegyszerűbb módszernek az 5 százalékos áfakulcs bevezetése tűnik, de ha a jelenlegi 27 százalékos kulcsot ennyire csökkentenék, jelentős, 66,707 milliárd forintos költségvetési lyuk keletkezne, figyelembe véve a piactisztulás hatását is - ismertette a szakértő. Bár a piactisztulásból nagyon jelentős pótlólagos bevétele lenne a kormánynak - 5 százalékos kulcsnál 85,323 milliárd, 10 százalékosnál 76,868 milliárd forint -, önmagában azonban nem tudja ellensúlyozni az áfakulcs csökkentésének hatását, 5 százalékos áfakulcsnál még mindig 87,163 milliárd, 10 százalékosnál pedig 46,779 milliárd forintos költségvetési lyuk lenne. Az egyéb adóbevételek hatását is figyelembe véve a helyzet jobb, de a hatás még mindig nem pozitív: öt százalékos kulcsnál még mindig mínusz 66,707 milliárd, 10 százalékos kulcsnál mínusz 30,655 milliárd forint költségvetési hatással járna.

Ezért megnézték, hogy milyen más lehetőségek vannak. A tanulmány szerint, ha a jelenlegi 5 százalékos kulcsot is felemelnék, akkor 10 százalékos kulcsnál az egyensúly biztosított lenne (2,345 milliárd többlet) de az óvatos kalkuláció miatt ezt még 9 százalékos kulcsnál (11,429 milliárd hiány) is lehetségesnek tartja az E&Y. Az EU-tagállamokban csak két csökkentett áfakulcs lehet; Magyarország jelenleg 5 százalékos (gyógyszerek, könyvek, távfűtés) és 18 százalékos (pékáruk, tej- és tejtermékek) kedvezményes kulcsot alkalmaz.

Forrás: MTI

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?