Sokkolja a máktermelőket az Alkaloida viselkedése

agrarszektor.hu
Megengedhetetlennek tartják a gyár eljárását. A kormányhoz fordulnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kormánytól várnak segítséget a máktermelők amiatt, hogy a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. az idéntől be kívánja szüntetni a magas alkaloid tartalmú iparimák feldolgozását. A gazdálkodók szerint megengedhetetlen, hogy a morfingyártás koncesszióját birtokló vállalat nem adott lehetőséget más cégeknek a hazai morfin-előállítás folytatására.

Kiútkeresési lehetőséget várnak a termelők a kormánytól, mivel egyre valószínűbb, hogy az ipari mák az idén eltűnik a magyar mezőgazdaság vetéstervéből - fogalmaz közleményében Isztin Ferenc, a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetségének elnöke. Bár a 420 máktermelő hivatalos értesítést mostanáig nem kapott, az eddigi informális bejelentésekből arra következtetnek, hogy a tiszavasvári Alkaloida indiai tulajdonosai az idén "elhatárolódnak" az ipari mák feldolgozástól és "kivonulnak a termelésből".

Korábban a gazdálkodók lehetségesnek tartották, hogy exportpiacokon értékesítsék az idén megtermett mákgubót, ha a hazai feldolgozás megszűnik. Mostani közleményükben viszont úgy fogalmaznak, hogy az Alkaloidával kapcsolatos hírek sokkolják őket, mert a gyárral megkötött szerződéseik vannak, amelyek alapján három-négy héten belül meg kellene kezdeniük az idei vetést. Eddig 13 ezer hektárnyi volt az éves mákterület, de a mai helyzetben az várható, hogy a termelés mindössze 2-3 ezer hektárra zsugorodik - húzta alá az elnök.

A szervezet megengedhetetlennek tartja a gyár máktermelőkkel szembeni eljárását, mivel a cég kizárólagosan birtokolja a magyarországi morfin előállításának koncessziós jogát, de nem adta meg a lehetőséget arra, hogy azt más gazdasági szereplő időben igényelhesse. Így nem teremtett esélyt arra, hogy az ipari mák termelése és hazai feldolgozása folytatódhasson - áll a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?