A világpiaci áraktól szenvednek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A fekete-tengeri térség nagy termelő országai dominálják a piacot. Tartósak lehetnek a nyomott árak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

"Decemberben az állati termékek árai gyakorlatilag stagnáltak, miközben nagymértékben csökkentek a növényi termékek árai. Ennek oka, hogy a világszinten kedvező terméseredmények lefelé nyomták a világpiaci árakat. A csökkenő árak a takarmányárak mérséklődésén keresztül jó hatással vannak az állattenyésztőkre, azonban a növényi termékek esetében inkább a későbbi értékesítésben, határidős ügyletekben érdemes gondolkodni" - kommentálta a legújabb KSH jelentést Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztályának vezetője.

A március 4-én megrendezésre kerülő Portfolio.hu Agrárium 2014 konferencián a hazai gabonapiacot is górcső alá vesszük. A vis maior szabályozás változásáról Mikó Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara választottbíróságának elnöke tart előadást. Jelentkezzen most!

Decemberben nagymértékben, 13,2%-kal csökkentek a mezőgazdasági árak az előző év decemberéhez képest, amit a növényi termékek árának zuhanása okozott. "Ennek hátterében az áll, hogy tavaly a gabonafélék és olajos magvak terméseredményei rekordszintet értek el a piacot meghatározó országokban, a készletszintek világszerte bővültek, ez pedig jelentősen lenyomta a világpiaci árakat" - mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Mivel a gabonafélék világpiaci és a kelet-európai árainak alakulására egyre nagyobb hatást gyakorolnak a fekete-tengeri térség nagy termelő országainak (Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán) nagy volumenekkel történő megjelenése a piacon, emellett az őszi vetések az enyhe tél ellenére kedvező állapotban vannak, ezért a mostani nyomott árak tartósak lehetnek. Annak ellenére is viszonylag alacsony szinten maradhatnak a búzaárak, hogy az USA egyes államaiban a téli fagyok az őszi vetésekben károkat okoztak. A kukorica esetében ugyan a politikai bizonytalanság miatt akadozó ukrán szállítások az elmúlt napokban fölfelé hajtották a tőzsdei árakat, a nagy készletek miatt itt is versenyképes áron lehet beszerezni a kukoricát. "Mivel a magyar piacot is a világpiaci folyamatok határozzák meg, ezért a jelenlegi világpiaci árakat tekintve a növényi termékek esetében mindenképpen érdemes későbbi értékesítésben gondolkodni. Ezt támogatja, hogy várhatóan a 2014-es gabonapiaci évben már rendeződnek a fizikai határidős ügyletek jogszabályi feltételei Magyarországon, így lesznek kötések a szemes termények piacán" - hangsúlyozta Tresó István.

Az állati termékek árai decemberben gyakorlatilag stagnáltak, a következő hónapokban azonban a csökkenő takarmányárak kedvezően hatnak mind az abrakfogyasztó (sertés, baromfi), mind a tejtermelő ágazatok önköltségeire. "A sertéságazat szempontjából emellett fontos látni, hogy az afrikai sertéspestis vírus felbukkanása miatt Oroszország importtilalmat vezetett be az EU-ból származó élősertésre és sertéshús-termékekre, így ha emiatt nagy exportkészletek ragadnak bent az EU-ban, az árak komolyabb eséséhez vezethet. Az importkorlátozásokat várhatóan rövid időn belül feloldhatják az orosz hatóságok, mivel az EU arra törekszik, hogy a betegséget regionalizálják, vagyis az importkorlátozás csak azokra a területekre vonatkozzon majd, ahol ténylegesen felütötte a fejét a járvány (Litvánia). A korlátozások igazi kockázata, hogy a bent ragadt dán és német sertéshúsnak rövid időn belül piacot kellene találni az EU-n belül, aminek elsődleges célpiaca Kelet-Európa lehet. Ez pedig a továbbiakban komoly kockázatot jelenthet a hazai sertéstenyésztőkre" - hangsúlyozta a szakember.

A tejtermelő és - feldolgozó ágazat számára jelenleg kérdéses, hogy az élénk világpiaci kereslet által táplált magas árszint meddig marad fent. Véleményünk szerint az árcsökkenés várhatóan az első negyedév után következhet be, ennek mértéke és időtartama azonban kérdéses. Ugyanakkor a nyerstej felvásárlási árának csökkenése kedvezően hatna a hazai tejfeldolgozók költségeire és likviditási helyzetére, mivel a magyar feldolgozók nem tudnak versenyezni az olasz piaci árakkal, amihez ráadásul egyre magasabb EUR/HUF árfolyam társul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?