Vége a Kánaánnak? - Ennyit csökkentek az árak

agrarszektor.hu
A gabona szenved, a húsok szárnyalnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2014 januárjában a mezőgazdasági termelői árak 13,4%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek árai 19,6%-kal estek vissza, az élő állatok és állati termékeké pedig 0,7%-kal mérséklődött - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

2014 januárjában a gabonafélék ára 25,1%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A búza felvásárlási ára 52 700 forint, a kukorica ára pedig 44 200 forint volt tonnánként.

Az ipari növények ára 27,8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az olajos növényeké 31,5%-kal esett vissza A napraforgó felvásárlási ára a betakarítás megkezdésekor jelentősen visszaesett, jelenleg 78 600 forintba kerül tonnánként, ami 2013 decemberéhez viszonyítva 17,8%-kal csökkent.

A nagyobb termésátlag és a több támogatás segít
A terménypiaci árcsökkenés nem okoz katasztrófát a hazai termelőknél, mivel tavaly az uniós területalapú támogatások nőttek és a termésátlagok is jobbak lettek az egy évvel korábbinál. A nagyobb hozamok jórészt eleve kompenzálták a kisebb felvásárlási árakat, a több hektáronkénti támogatás pedig tovább növelte a termelői bevételeket. A Vidékfejlesztési Minisztérium adatai is azt mutatják, hogy a csökkenő terményárak nem rontották a gazdálkodók pozícióit. Ezt igazolja, hogy a tavalyi folyó áras mezőgazdasági GDP még nőtt is 2012-höz képest.

 

A burgonya ára 8,1%-kal emelkedett a tavaly januári 89,8%-os növekedés után. A zöldségfélék ára 0,5%-kal, a gyümölcsféléké pedig 2,4%-kal nőtt 2013. januárhoz mérten.

A vágóállatok termelői árszintje 2014 első hónapjában 5,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vágósertés termelői ára 2,8%-kal mérséklődött, így a felvásárlási ára 377 forint volt kilogrammonként, miközben 2013. szeptemberben még 435 forint volt. A baromfi ára összességében 6,9%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. A vágócsirke felvásárlási ára az előző havi árszinten van, de 2012. augusztus óta nem volt ilyen alacsony, jelenleg 277 forintba kerül kilogrammonként.

Az állati termékek ára 10,0%-kal volt magasabb 2014 januárjában az előző év azonos időszakához képest. A tojás ára 14,3%-kal csökkent, miközben a tej termelői ára 16,4%-kal nőtt. A tej felvásárlási ára október óta minden hónapban 2 forinttal magasabb volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?