2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Olcsóbb új búzáért imádkoznak a molnárok

agrarszektor.hu
A magyar gazdák félmillió tonnával több termést várnak az USDA-nál.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Körülbelül félmillió tonnával kisebb magyar búzatermést jósol az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a magyar piaci szereplők várakozásainál. Az USDA egyelőre 4,4 millió tonna magyar búzamennyiséget prognosztizál, míg a hazai gazdálkodók 5 milliót sem tartanak kizártnak. Az aratás környéki felvásárlási búzaárak tonnánként 45-48 ezer forint közöttiek lehetnek, amelyek felülmúlnák a tavalyi induló árakat, de elmaradnának az 50 ezer forintos termelői várakozásoktól.A malomiparnak megváltás lehet az olcsóbb új búza, az 58-60 ezer forintos jelenlegi áralhoz képest.

Az USDA műholdas becslései egyelőre 4,4 millió tonnás magyar búzatermést jósolnak, így jóval elmaradnak a hazai várakozásoktól - mondta az agrarszektor.hu-nak Lakatos Zolán, a feldolgozókat és a kereskedőket tömörítő Gabonaszövetség elnöke. A magyar gazdálkodók a kedvező időjárás hatására 5 millió tonna körüli össztermést prognosztizálnak, és a várható búzamennyiséget a Gabonaszövetség is 4,8-5 millió tonnára teszi. Így az idei búzatermést megközelítené a tavalyi 5,03 milliót, és Lakatos Zoltán szerint vélhetően az USDA is hasonló terménymennyiséget mutat majd ki, ha frissíti előrejelzéseit.

Az átlagosnál melegebb téli és a kedvező tavaszi időjárás hatására az idei búzaaratás 7-10 nappal korábban indulhat a július 10. körüli szokásos időponthoz képest, vagyis akár június végén megkezdődhet. A gazdálkodók 1,09 millió hektárról takaríthatnak be búzát.

 

 

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke korábban úgy foglalt állást, hogy a gazdák azzal lennének elégedettek, ha a felvásárlási árak már az aratás idején elérnék a tonnánkénti 50 ezer forintot. Ugyanakkor a malmi minőségre vonatkozó, eddigi kereskedői ajánlatok - közölte Lakatos Zoltán - tonnánként 46 ezer forint körül mozogtak, és a betakarítás idején is 45-48 ezer forintos árak várhatók, amelyek nagyobb lennének a 41-43 ezer forintos tavalyi induló áraknál, de elmaradnának az 50 ezres termelői várakozásoktól.

Az új búza megjelenése megváltást hozhat a hazai malmoknak, amelyek most csak rendkívül drágán, tonnánként 58-60 ezer forintért juthatnak búzához, mivel az ótermés mára jelentősen drágult az elmúlt évi árakhoz képest. A molnárok - tette hozzá a Gabonaszövetség elnöke - a jelenlegi lisztárakat körülbelül 48 ezer forintos búzához "árazták be", áremelést pedig nem tudnak végrehajtani, mert a sütőipar ellenáll az árváltoztatási törekvéseknek. Ezért a malomipari vállalkozások most arra várnak, hogy az új búzatermés megjelenésével olcsóbban juthassanak alapanyaghoz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31