2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Imádják az oroszok és a kínaiak a magyar almát

agrarszektor.hu
Az egymillió tonnát is elérheti az idei gyümölcstermés Magyarországon - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek szerdán.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hozzátette: a mennyiség a szokásos 800 ezer tonnát 200-250 ezer tonnával is meghaladhatja. Ennek oka az enyhe téli időjárás, valamint az, hogy a gazdálkodók megfogadták a szakmaközi szervezet tanácsát és időben, megfelelő módon védekeztek a nagyobb számban jelentkező kártevők ellen.

A gyümölcsök közül almából számítanak a szakemberek a legjelentősebb termésre, mintegy 780-800 ezer tonnára. Ez mintegy 150-200 ezer tonnával haladja meg a szokásos mértéket. Az elnök elmondta, az alma nagyobb mennyisége indokolja, hogy a szakmaközi szervezet a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítson piaci pozícióinak megerősítésére. A FruitVeB és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei egyeztetnek a napokban az intenzív piacépítés érdekében.

Mártonffy Béla úgy véli, itt az ideje az elmúlt években elmaradt exportpiac-építés megkezdésének is. Hozzátette: az orosz piacon is jelentős mennyiségű jó minőségű magyar almát lehetne értékesíteni, amennyiben az eladásokat marketinggel is segítenék. A FruitVeB elnöke szerint az orosz piachoz hasonló jó piaci lehetőségei vannak még a magyar zöldség és gyümölcs értékesítésének Kínában és az arab országokban is. Ehhez azonban meg kell teremteni a megfelelő feltételeket - hívta fel a figyelmet a FruitVeB elnöke: így a belföldi raktárkapacitás korszerűsítése és növelése, továbbá a belföldi eladások növelésének ösztönzése mellett az exportmarketing kiszélesítését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31