Váratlan hírek érkeztek erről az európai gyümölcsről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Váratlan hírek érkeztek erről az európai gyümölcsről: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Agreste legutóbbi prognózisában jelentősen emelte számait, a korábbi előrejelzéshez képest több mint 60 ezer tonnával nagyobb termésre számítanak. Az idei hőhullám miatt a feldolgozók ugyanakkor tele vannak színhibás és égési sérüléseket mutató gyümölcsökkel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Agreste október 1-jén kiadott prognózisa szerint a 2021-esnél 12%-kal nagyobb, 1,477 millió tonnás francia almatermésre lehet számítani. Ez mintegy 4%-kal fogja meghaladni a 2017-2021 közötti öt éves időszak átlagát - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A francia almatermés regionális alakulása

PACA (Provence-Alpes- Côte d'Azur) régió: az áprilisi fagyok nem károsították számottevően az itteni gyümölcsösöket, és Provence várhatóan a tavalyinál jobb termést hoz majd. Az Alpok lankáin viszont a gyümölcsök berakódása a vártnál hiányosabb volt, a völgyekben pedig a gyümölcsmérettel lehetnek problémák a magyarországihoz igen hasonló módon. Az Agreste szerint itt elsősorban a rendelkezésre álló öntözővíz mennyisége határozza majd meg a végleges mennyiséget. A termés várhatóan eléri majd az 5 éves átlagot több évnyi visszaesést követően. Szeptemberben viharok pusztítottak az almaültetvényeken, amelyek egyrészt hullást, másrészt gyümölcskárosodást okoztak.

A Garonne völgyében a 2021-esnél jobb termést várnak annak ellenére is, hogy a Golden fajtakör elmarad a tavalyitól (ami országos jelenség: a tavalyi 370 ezer tonna helyett idén 320 ezer tonnára becsülik a Golden fajtakör termését). Ezt azonban a Languedoc környéki Granny Smith és Pink ellensúlyozni fogja, itt ráadásul a gyümölcsmérettel sincs probléma. Általában azonban a kis gyümölcsméret és a korai fajták nem megfelelő színeződése okoz gondokat. Ebben a régióban az almatermés volumene az utóbbi 10 évben folyamatosan nőtt.

Pays de la Loire: a júniusi gyenge tisztító hullást követően már látszik, hogy a Golden és a Granny termése elmarad ugyan a tavalyitól, de csapadékhiányból adódó méretprobléma nincs.

Aquitánia: a régióban az áprilisi fagyok hatása markánsabb volt a többi termesztőkörzethez viszonyítva, és május-júniusban erős tisztító hullást figyeltek meg. A nyári hőhullámok sem kerülték el a régiót, így a termés a 2021-eshez képest várhatóan 9%-kal alacsonyabb lesz, elsősorban a Golden fajtakört érinti a visszaesés.

Limousin: a termelés volumene az utóbbi időszakban stabilnak mondható, de az ötéves átlag alatt van. Idén is valamivel az átlagos szint alatti termés prognosztizálható.

A Rhone völgyében tavaly a fagy jelentős károkat okozott, idén ez a hatás sokkal mérsékeltebben jelentkezett. A hőhullám és az aszály miatt a nem öntözött gyümölcsösökben, különösen a Gálában csökkent a termésméret. A termelés várhatóan visszatér a szokásos szintre, és a 2021-es alacsony terméshez képest jelentősen emelkedik.

A Loire völgyében és a közép-francia régióban az áprilisi fagy a korai fajtáknál jelentős veszteségeket okozott, ennek ellenére nyár elején közel átlagos termést vártak. a szüret a kései fajtákkal folytatódik. Az öntözés kedvezően hatott, és a termés várhatóan körülbelül 10%-kal növekedni fog a tavalyi évhez képest, az öt éves átlagot pedig 6%-kal múlja majd felül.

Almapiaci helyzetkép

Szeptemberben az almapiac kevésbé volt élénk, mint az előző években, idén kifejezetten lassan haladt az értékesítés. Különösen igaz volt ez a Gala fajtakörre: ez a korai fajta szenvedte meg a legjobban a hőhullámot, ami elsősorban az elvárttól elmaradó gyümölcsméretben jelentkezett. A feldolgozók tele vannak színhibás és égési sérüléseket mutató gyümölcsökkel, amelyek a hőhullám következményei. Mivel az ukrajnai konfliktus miatt keleten nincs értékesítési lehetőség, a lengyel almát az európai piacon értékesítik, ezért az árak csökkentek, és mostanra visszatértek a 2017-2021-es átlagos szintre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?