Harcolnak az elemekkel a gazdák - Minőségi problémák lesznek idén a búzával

agrarszektor.hu
Zala megyében az őszi búza csaknem felét már learatták, az eddigi hozam 5,5 tonna volt hektáronként - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kedden az MTI-vel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mintegy 24 ezer hektárnyi területből 11 ezer hektáron végeztek a munkákkal. A legalacsonyabb, 4,3 tonna a hektáronkénti termésátlag Lenti járásban, míg Keszthely térségében átlagosan 6,3 tonna búza termett hektáronként - közölte Süle Katalin.

A Zala megyében learatott búza összességében közepes minőségű; az eddig betakarított termés 60 százaléka takarmány-, 30 százaléka euro minőség, mindössze 10 százaléka éri el a malmi minőséget. A learatott búza fehérje- és sikértartalma alacsony, a közelmúltban lehullott nagymennyiségű csapadék miatt pedig csökkent a sütőipari értéke is. Az özönvízszerű esőzések országszerte sokat rontanak idén a gabona minőségén.

A kalászokban már csírázó szemeket is találtak, de ennek ellenére szárításra nem lesz szükség, mert a learatott búza nedvességtartalma 13-13,5 százalékos, és a tisztítás során valószínűleg még tovább csökken.

Az esős időjárás egyébként az aratásban nem okozott komolyabb fennakadást, csak a korai fajták betakarításánál jelentett némi torlódást. A különböző kultúrák aratása viszont összecsúszott - jelezte Süle Katalin.

Zala megyében összesen csaknem 53 690 hektáron kell betakarítani a termést. A 13 550 hektáron termelt káposztarepcét már learatták, a hektáronkénti termésátlag 3,3 tonna volt. A tavaszi árpaföldek 4195 hektáros vetésterületének 56 százalékán végeztek a betakarítással, az eddigi átlaghozam 4,6 tonna hektáronként. A 3700 hektárnyi tritikálét 920 hektáron aratták le eddig, a hektáronkénti termésátlag 4,45 tonna volt, míg zabból 1844 hektáros vetésterületén átlagosan 3,1 tonna termett hektáronként.
A földeken jól haladnak a tarlóhántási munkákkal is, ezért valószínűleg nem kell számítani a tarlók gyomosodására. Az elnök az MTI kérdésére elmondta, a pocokvész Zala megyében nem okozott problémát, a környezetben előforduló ellenségei megfelelő szinten tartották a kártevő létszámát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?