Bige: mi leszünk a legnagyobbak

Major Katalin
A Nitrogénművek Zrt. 350 millió eurós beruházást valósít meg Pétfürdőn, létrehozva ezzel a régió legnagyobb műtrágyagyárát. A vállalatcsoport eközben saját integrációs hálózat kiépítésén dolgozik, a terv a 20-30 százalékos piaci részesedés elérése 4-5 éves távlatban a hazai piacon. Bige Lászlóval, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosával beszélgettünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

agrárszektor.hu: A Nitrogénművek Zrt. 350 millió eurós beruházást valósít meg Pétfürdőn. Mi a céljuk ezzel a hatalmas beruházással, hogyan járul ez hozzá a cégcsoport terjeszkedéséhez?

Bige László: Először is szeretném leszögezni, hogy az elmúlt 25 évben 350 millió eurós beruházást nem nagyon valósítottak meg még a privát szférában Magyarországon. A nagy léptékű beruházás célja egyrészről a kapacitásbővítés, másrészről az energiahatékonyság növelése. A beruházás megvalósításával mintegy 10 százalékos energiacsökkentést érünk el, termelési kapacitásunk pedig 65 százalékkal nő. 2016 végétől 1 650 000 tonna műtrágya gyártását tervezzük évente. A régióban nincsen ilyen nagyságrendű műtrágyagyár, és főként nem ennyire korszerű. Efelett gyakorlatilag már nincs minőségi kategória.

A fejlesztések közül folyamatban van egy új, 1500 tonna/nap kapacitású salétromsavüzem építése, amelyhez egy új tartálypark telepítése is kapcsolódik. Már folyik az ammóniaüzem kapacitásbővítése is, amely napi 1200 tonnáról 1650 tonnára növeli az ammóniatermelési kapacitást.

Sor kerül a Pétisó-üzem teljes rekonstrukciójára és kapacitásának bővítésére, és egy új, 2000 tonna/nap kapacitású granuláló üzem is belép majd a termelésbe. Terveink szerint 2015- ben megépül egy nagy kapacitású csomagoló üzem, illetve egy 50.000 tonnás, síkraktárral ellátott logisztikai központ. Ezen felül granuláló üzemet, semlegesítő üzemet, malmot, raktárakat, hűtőrendszert építünk. Egy 24 megawattos erőmű megépítésével villamos energiából teljesen önellátóak leszünk, a Siemensszel írtunk alá egy szerződést. A beruházás befejezését 2017 februárjára tervezzük. Mindezek eredményeképpen mintegy 215 új munkahely jön létre.

A célunk az, hogy a magyar piacon megtartsuk vagy növeljük a részesedésünket. A jelenleginél még lényegesen jobb szervizt akarunk nyújtani a magyar végfelhasználóknak, nagyon jó minőséget, nagyon jó csomagolást és nagyon jó szakmai hátteret. A Nitrogénművek legfontosabb szerepe, hogy a magyar mezőgazdaság számára biztosítsa a megfelelő tápanyag-utánpótlást. Természetesen az exportpiacainkat is bővíteni szeretnénk, de ezzel nagyon könnyű dolgunk van: az a 10 piac, ahol jelen vagyunk, olyan nagy mennyiségű műtrágyát vesz fel, hogy nem tudjuk kielégíteni. Kétszer annyit el tudnánk adni, mint amennyit termelünk.

agrárszektor.hu: Milyen árbevételt és nyereséget céloztak meg az idei évre?

B. L.: A számaink a tervek szerint alakulnak. A Nitrogénműveknek ebben az évben mintegy 12 milliárdos nyeresége lesz, cégcsoport szinten pedig 17-18 milliárdos adózott nyereségre számítunk.

agrárszektor.hu: A magyar termelők műtrágya-felhasználása jóval elmarad a nyugat-európai átlagtól. Növekedhet-e a hazai felhasználás, és lát-e lehetőséget a magyar piac jelentős bővülésére?

B. L.: Az éves szinten 59 kg/ha nitrogén-hatóanyag átlagfelhasználás valóban messze elmarad a nyugat-európaitól, illetve az amerikaitól, ugyanakkor a szakmailag magasan kvalifikált, hozzáértő módon dolgozó vállalatok, gazdálkodók már ott vannak azon a hatóanyag/hektár szinten, ahol kell. Ugyanakkor a hazai termőföld nagy részén a felhasználás messze elmarad ettől, ami lerontja az átlagot, így nem érjük el a nyugat-európai felét sem. Ennek ellenére nem számolunk többel, mint évi 5 százalékos piacbővüléssel Magyarországon.

Az 500-ak Klubja program keretein belül nagyon sokat költünk arra, hogy a termelők a saját bőrükön tapasztalhassák meg, hogy megéri nekik a magasabb minőségű, illetve mennyiségű műtrágya- felhasználás. Nyilván ez nemcsak a tápanyagon múlik, hanem a jó minőségű vetőmagon és növényvédő szeren is. A talajműveléstől a tápanyag-utánpótlásig egy egész technológiai folyamatot kell betartani ahhoz, hogy a megfelelő eredményeket érjük el. Ha egy maratoni futónak nem adunk enni, akkor igen nehezen fogja lefutni a távot. Lehet, hogy szép a ruhája, de nem fogja kibírni. Képzett szaktanácsadóink abban nyújtanak segítséget, hogy ezt a távot ne csupán lefussák, hanem elsőként teljesítsék a termelők, ezzel őket jelentős plusz bevételhez juttatva. Az 500-ak Klubja eddigi három éve (2012-2014) során történt 1500 egyéni betakarítás 87 százalékában tudtunk nagyobb termést elérni, az általunk készített szaktanácsoknak köszönhetően.

agrárszektor.hu: Az elmúlt időszakban az az érdekes helyzet alakult ki, hogy Ukrajna - szemben a sokáig fennálló helyzettel - már nem műtrágya-exportőrként, hanem importőrként szerepel majd a régiós piacon. A Nitrogénművek Zrt. a közelmúltban regisztrációs kérelmet nyújtott be az ukrán hatóságokhoz. Mit várnak ettől a lépéstől?

B. L.: Ukrajnában van néhány műtrágyagyár, amely egészen addig exportált, ameddig nagyon olcsón kapta a gázt. Most, hogy esetlegesen piaci áron kapják a gázt, vagy egyáltalán nem kapnak, megállt az export. Sőt a hazai piacot sem tudják ellátni, így komoly vákum keletkezett. Ukrajnában vannak olyan vállalatok, amelyeknek akár 400 ezer hektáros földterületük van, ezért óriási mennyiségeket kérnének. Nálunk pillanatnyilag kicsit több, mint 200 ezer tonna igény van Ukrajna irányába. Ezért beregisztráltattuk Ukrajnában a termékeinket, és majd meglátjuk, hogy mi történik. Bár hozzá kell tenni, hogy számunkra nem olyan lényeges kérdés ez. Ez egy olyan piac, amelyet már mi sem tudunk kiszolgálni. Abban a 10 országban, ahol jelen vagyunk, mindenünket el tudjuk adni, és ezek között is vannak olyan országok, ahol akár a Nitrogénművek teljes termelését el tudnánk adni.

agrárszektor.hu: A Nitrogénművek Zrt. az idén saját agrárintegrációs hálózat kiépítését kezdte meg. Hogyan kívánják felépíteni a hálózatot? Miben tud többet nyújtani a Nitrogénművek más, már a piacon lévő integrátorcégeknél?

B. L.: Óriási különbség van köztük és köztünk. Az egyik lényeges különbség, hogy az inputok egyharmadát mi gyártjuk. Látni kell, hogy az a kereskedő, amely mögött nincsen gyártási kapacitás, hosszú távon nem lehet a legsikeresebb. A gyárak ma már mindenütt a világban az önálló értékesítés irányába haladnak, vagy nagyon bekorlátozzák a kereskedőket. A Nitrogénművek hatalmas előnye az, hogy van mögötte saját termék az integrációban.

Azt szeretnénk elérni, hogy a magyar piacon integrátorként növényvédő szert, vetőmagot, műtrágyát, és - ha azt a termelő igényli - terménykereskedelmet is végezzünk. A káposztarepce volt az első vetőmag, amellyel elindultunk, a tavaszi szezonban következik a kukorica, a napraforgó és a szója. Úgy számolunk, hogy 4-5 év múlva elérjük azt a célt, amelyet szeretnénk, ami nem más, mint 20-30 százalékos piaci részesedés a magyar piacon. Biztos vagyok abban, hogy ezt el fogjuk érni.

Az eddig csak szaktanácsadóként működő 60 főből álló Genezis Partnerhálózatunk már üzletkötői hálózatként is működik, és fokozatosan 100 főre bővítjük ki. Néhány gyártóval szerződünk csak, miközben a lehető legjobb szervizt, a lehető legjobb minőséget és árat adjuk a termelőknek, és rájuk bízzuk, hogy akarnak-e velünk dolgozni, illetve milyen nagyságrendben. Nekünk nem sürgős, nem akarunk erőszakosan a piacra vonulni, hanem kínálunk egy alternatívát, amelyben a műtrágya, vetőmag, növényvédő szer értékesítését, illetve a terménykereskedelmet összefogó Genezis márkanév egyet jelent a minőséggel, a megbízhatósággal, a kiszámíthatósággal, a kulturált szervizzel és kifogástalan szakmai ellátottsággal.

Mindehhez nagyon pontos, pedáns informatikai hátteret építünk ki, bővítettük az SAP rendszerünket, ami szintén merőben megkülönböztet minket a ma Magyarországon működő integrátor cégektől és kereskedőktől. Emellett a flottánkat bővítettük 115 kamionnal, amelyek segítségével kiváló szervizt tudunk nyújtani a végfelhasználóknak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?