Ostromol a sok víz? - A mélylazításra és a hibridre kell figyelni

agrarszektor.hu
Talajaik mélylazításával védekezhetnek a gazdálkodók akkor, ha tábláik tömörödnek a sok csapadék miatt. A Monsanto Hungária Kft. azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kukoricavetéseknél megfelelő hibridválasztással is csökkenteni lehet az időjárási kockázatokat, amelyek rossz talajállapothoz és késői vetésekhez vezethetnek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A csapadékos időjárási körülmények ahhoz vezethetnek, hogy a talajok leiszapolódnak és tömörödnek. E problémát mielőbb orvosolni kell, amelyhez jó megoldás a táblák mélylazítása. A lazítás száraz körülmények között ideális, így főleg nyáron, a kalászos növények betakarítása után ajánlott.

A víznyomásos területeken azonban a kukoricavetéseknél érdemes olyan hibrideket is választani, amelyek késői vetés mellett is korán betakaríthatók. Így ugyanis lehetőség nyílhat őszi kalászosok vetésére, ez pedig a következő évi lazítás miatt is fontos lehet - hívja fel a figyelmet közleményében a Monsanto Hungária Kft.

A hibridválasztás szempontjából lényeges, milyen a növények vízleadási képessége. A Monsanto Hungária Kft. kisparcellás vetési kísérletei például azt mutatták, hogy a cég igen korai éréscsoportba tartozó, DKC3811, DKC3623 és a DKC4025 DEKALB kukoricahibridjei május első heti vetés mellett - még a tavalyi nedves évben is - október első 1-2 hetére elérték a 18-20 százalékos, ideális betakarításkori szemnedvességet.

A cég DKC4014 hibridjét a tőszámkompenzáló képesség teheti alkalmassá a késői és rossz talajállapotú vetésekre. E növény a termésben kompenzálhatja az egyenetlen tőeloszlást, amelyet éppen a késői vetés és a rossz talajállapot idézhet elő. A DKC3705 hibrid pedig - teszi hozzá a Monsanto - jó vetésidő és tőszámstabilitással bír, ezért megoldást jelenthet azoknak, akik nem tudnak megfelelő talajállapotot előkészíteni, vagy gyorsan kiszáradó talajon dolgoznak, így egyenetlenebb kelésre számíthatnak. A hibrid vízleadása a DKC3623 hibridhez hasonló - közölte a cég.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?