Elképesztő rekordot döntött meg egy új-zélandi farmer

agrarszektor.hu
A magyar termésátlag háromszorosát produkálta területén egy új-zélandi búzatermesztő gazdacsalád. A hektáronkénti közel 16,8 tonnás eredmény a Guinness-rekordok közé is bekerült. A família optimista, szerintük akár már jövőre sikerülhet az újabb csúcsdöntés.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Sorra dőlnek meg a termésrekordok a világban, legutóbb az Új-Zéland keleti partján gazdálkodó Watson família földjein termett elképesztő mennyiségű búza. A 16,791 tonnás hektáronkénti átlag új csúcs, amely egy két évvel ezelőtti angol rekordot (16,519 t/ha) adott át a múltnak. Az Ausztrália szomszédságában lévő szigetország öntözött, csapadékkal jól ellátott területein 12 tonna az átlagtermés, az Eric és Maxine Watson által irányított családi gazdaság tehát ezt is jelentősen felülmúlta.

A növényeknek bőven volt idejük a kifejlődésre, hiszen a déli féltekén tavaly április közepén történt meg a vetés, az aratásra pedig idén februárban került sor. A famíliának már az előző években is kimagaslóan jó terméseik születtek, a csúcsdöntés viszont most először sikerült. A rekord "kicsikarásában" két mutivállalat is segítséget nyújtott nekik: a Bayer agronómiai tanácsadással és növényvédő szerekkel, míg a Yara a megfelelő tápanyag-ellátással.

Az ördög a részletekben rejlik, mindent munkafolyamatot a megfelelő időben kell végrehajtani - árulta el a kiemelkedő hozam titkát Eric Watson. Öntözéssel, nagyobb dózisú gombaölő szeres kezeléssel és megemelt nitrogén-utánpótlással sikerült végrehajtaniuk a bravúrt. Érdekesség, hogy a búza mellett az árpa termelési világcsúcsát is egy új-zélandi gazda tartja. A timarui Warren Darling 2015-ben negyedszázados rekordot döntött meg, amikor 13,8 tonna termést hozott le egy hektár földről (a régi csúcs 12,2 t/ha volt).

A rekord búzatermés egy 11,89 hektáros területen született meg, de természetesen nem küldték a múzeumba, hanem a tejelő tehenészetük állománya kapta meg. Watsonék optimisták, hiszen úgy gondolják, jövőre akár még ennél jobb eredményre is képesek lehetnek. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a KSH adatai szerint Magyarországon 5,38 t/ha volt a búza tavalyi termésátlaga, amely 1988 óta a legmagasabb értéknek számít nálunk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?