Finom az idei barack, csak kevés

agrarszektor.hu
Minél magasabb a hőmérséklet, annál több kopasz őszibarack és nektarin fogy Magyarországon, a sláger a sárga húsú őszibarack. A meleg időjárás kifejezetten jó hatással van a barack minőségére, a tavaszi fagyok miatt azonban jóval kevesebb gyümölcs kerül idén a kereskedelembe.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan "kánikulagyümölcs", fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, vagyis most a napokban fogy belőle a legtöbb. Az őszibarackok közül a sárga vagy a fehér húsú egyaránt kedvelt, de ugyanolyan népszerű a molyhos héjú illetve a kopasz típus is, a nektarinból pedig a sárga vagy fehér húsú.

Jelenleg a nem molyhos héjú, vagyis kopasz őszibarack fajták a legkeresettebbek. Az őszibarack ízének és zamatanyagának kialakulása jelentős mértékben függ a napsütés mennyiségétől, azaz idén jó ízű gyümölcsöket vehetnek a fogyasztók, ugyanakkor a gyümölcsből a tavaszi fagyok miatt várhatóan kevesebb kerül a kereskedelembe - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.


Az őszibarack-termelők általában sok fajtával dolgoznak, hogy egy érési sor kialakításával minél hosszabb ideig ki tudják szolgálni a piacot.

A termőterületet tekintve még mindig a 'Redhaven' fajta a legelterjedtebb, az összes őszibarack-termőterület mintegy 15-16 százalékát adja. Kifejezetten elterjedt az északkeleti országrészben, mintegy 30 százalékos területi aránnyal. Népszerű a 'Suncrest' fajta is, 10 százalékos részesedéssel, valamint nagy klasszikusként megmaradt a 'Champion' fajta 6-7 százalékkal. Utóbbit főleg az idősebb generáció keresi, akik az őszibarackot ezzel a fajtával azonosítják. Jelentősebb területen van még 'Dixired' és 'Early Redhaven'.

A kései érésű fajtákkal szeptember közepéig-végéig ki lehet szolgálni a vevőket. Az őszibarack és a nektarin esetében is a sárga húsúak képviselik a nagyobb arányt a termelésben, míg néhány évtizeddel korábban a fehér húsúak voltak az uralkodók. A nemzetközi trendek szerint azonban a súlypont ismét a fehér húsú fajták irányába tolódik.

Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években jelentősen csökkent. Az ezredfordulón meglévő termőterületnek mára kevesebb mint a fele van meg, jelenleg 3,6 ezer hektár körüli. Az éves termés az időjárási körülményeknek megfelelően ingadozó, 16-45 ezer tonna között mozog. Az őszibarackos kertek nagyobb hányada Csongrád (1440 hektár), Pest (505 hektár) és Bács-Kiskun (450 hektár) megyékben található. Jelentős termelés folyik még Fejér (200 hektár), Somogy (200 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (200 hektár) és Heves (170 hektár) megye területén.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?