A kánikulának vége, de marad a meleg

agrarszektor.hu
A hétvégi hidegfront után az időjárásunk ismét eseménytelenre vált a hét végéig. Leginkább az enyhe hajnalokat követő egyre melegebb nappalok lesznek jellemzők, csapadék és számottevő légmozgás nélkül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt időszakban az év e szakaszához képest is magas nappali hőmérsékleteket mérhettünk, és az elmúlt hét végére ez már a riasztási fokozatot is meghaladta, ami az aszályos területek további növekedését eredményezte. A vasárnapra érkező hidegfront csökkentette ugyan a talaj vízhiányát, de a csapadék csekély mennyisége és szórványos jellege miatt ez nem volt túl jelentős, és figyelembe véve a várható időjárást, erősen átmeneti jellegű - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1260-1360 foknap körül, az ország déli részén pedig 1340-1450 foknap között alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Szántóföldi növényeink nagy része már nem zöldell, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, ugyanakkor foltokban megfigyelhetők olyan területek, ahol még tovább csökkent a nagysága. 

A hét további részében leginkább a csendes, napos időjárás lesz a jellemző. A következő front, ami ismét eseménydúsabbá teszi az időjárást, a hét végén, jövő hét elején érkezik. Addig a tiszta égbolt, napos idő és az egyre melegedő hőmérséklet lesz a jellemző. A hőmérséklet a hajnali órákban egészen vasárnapig 14-18 fok között, napközben a hét első felében 25-28 fok, szerdától azonban 27-31 fok körül alakul majd. A légmozgás nem lesz jelentős.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?