Ilyen időjárás is rég volt Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Ilyen időjárás is rég volt Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

MTI
Az idei volt a harmadik legszárazabb első negyedév Magyarországon 1901 óta országos átlagban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat délután Facebook-oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azt írták: a csütörtökön érkező mediterrán ciklon az ország nagy részére hosszú hetek, helyenként hónapok óta először hozott nagyobb mennyiségű csapadékot. Nem lett rekordszáraz a negyedév az utolsó napon érkező csapadéknak köszönhetően, de így is 1901 óta a harmadik legszárazabb első negyedév volt. Az első három hónapban országosan - az előzetes adatok szerint - 42,6 milliméternyi csapadék esett. Ennél szárazabb évkezdet csak 1918-ban és 1949-ben volt. Az összes háromhavi időszakot nézve a hetedik legszárazabb lett a 2022. január-márciusi időszak. A több hónapos időszakok közül a legszárazabbak általában 1924-1925 és 1948-1949 környékén voltak - ismertették.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Kedden a meteorológiai szolgálat még arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt mintegy három hónapban alig esett. Az ország középső részén nagyobb területen is 70-80 milliméternyi fölötti az "anomália", a hegyvidéki területeken viszont - ahol általában jóval több csapadék hullik - 90-100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről.

Péntek délelőtt viszont már azt közölték Facebook-oldalukon, hogy "megérkezett a megváltás". Hosszú idő után az ország nagy részén bőséges eső, területi átlagban 10-30 milliméternyi csapadék áztatta a földeket csütörtök reggel 8 órától péntek reggel 8 óráig. A Dunántúl délnyugati, nyugati részein, Borsodban, valamint a hegyekben több ponton is mértek 30-40 milliméternyit elérő, meghaladó mennyiséget - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?