Itt az igazság a magyar földekről: rengeteg gazdának van most erre szüksége

Itt az igazság a magyar földekről: rengeteg gazdának van most erre szüksége

MTI
Idén a természet nem jár sokkal előrébb az ilyenkor szokásosnál, az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de sokfelé egyre jobban várnak egy kiadósabb esőt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat e heti agrometeorológiai elemzésében. A honlapon közölt összefoglaló szerint a február végére jellemző változékony idő folytatódott az elmúlt egy hétben is. A hőmérséklet északkeleten a szokásos értékek körül alakult, az ország többi részén 1-2 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A csapadék kevesebb volt a szokásosnál, a déli tájakon a kisebb a hiány. A talaj felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán sokfelé száraz. A középső és mélyebb rétegek északon is jó vízellátottságúak, míg délen a felső 1 méteres talajréteg szinte telített és többfelé áll a víz a szántóföldeken. Hozzátették: az őszi vetések jellemzően jó állapotúak, de az ország déli, délnyugati területeinek kivételével egyre jobban várnak egy kiadósabb esőt.

Utaltak arra: február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek és a fagy visszafogta a növények túl korai fejlődését. A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció, már az északkeleti országrészben is virágzik a som, a kajszi, az őszibarack és a körte. Délen, délnyugaton a folyamat még előrébb jár, a mandula virágzása is elkezdődött.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is kora tavaszi idő várható, időjárási frontok sorozata érkezik, és a következő egy hétben 2-15 milliméternyi csapadék valószínű. A hőmérséklet pénteken még 15 és 20 fok körül alakul, majd szombaton egy hidegfront hatására több fokkal visszaesik, és a hétvégén 10 fok alatti maximumok lesznek jellemzőek. A fagypont alatti hajnalok vasárnap és hétfőn térnek vissza, majd hétfőn ismét melegedés kezdődik. A szél szombaton nagy területen viharossá fokozódik, és a vasárnapi átmeneti mérséklődés után hétfőn is sokfelé lesz erős.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03