Betett az idei tökszezonnak a nagy aszály

agrarszektor.hu
Idén már a szezon közepén véget ért a gyalult tök gyártása az albertirsai székhelyű Mirelite Mirsa Zrt.-ben. A szélsőséges időjárás miatt ugyanis sok termelő szembesült azzal, hogy a növények indái elszáradtak, így elvesztették termőképességüket. Nem segítette az idei évet az sem, hogy a fuvarozás jelentősen megdrágult, így a termelők már csak a hozzájuk közelebb eső telepet látták el nyersanyaggal a miskolci gyárral is rendelkező cégnél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szélsőséges időjárás, a hirtelen jött szárazság, és az aszályos időszakok miatt idén már a szezon közepén véget ért a gyalult tök gyártása a Mirelite Mirsa Zrt.-nél - mondta az agrárszektor.hu-nak Losó Adrienn, a cég vezérigazgatója a 12. Coop Rally-n. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tök 90 százalékban öntözetlen területről származik, a termelők ugyanis inkább az időjárásra bízzák a növény fejlődését.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az öntözés hiánya azért okozott idén problémát, mert a nagy szárazságban elszáradtak a növények indái. Ez pedig a termőképesség elvesztéséhez vezetett, így nem érkezett elegendő alapanyag a gyalult tök gyártáshoz a céghez, és a kieső mennyiséget a környező országokból sem lehetett pótolni - tette hozzá a vezérigazgató

Az időjárás miatt most sóska- és csemegekukorica-feldolgozás sem folyik az albertirsai gyárban, pedig a kukoricaszezon még most is tart. Ugyanakkor Miskolcon nem okozott gondot az időjárás, és még a napokban is dolgoznak fel kukoricát. Az időjárás okozta alapanyaghiány miatt a cég gépeket, illetve különböző gyártó- és feldolgozó berendezéseket csoportosított át egyes telephelyei között.

Nem csak az időjárás okozott problémát a Mirelite Mirsa-nál, mivel az utóbbi években jelentősen drágult a fuvarozás is. Ez azt eredményezte, hogy volt olyan beszállító, aki korábban a miskolci és az albertirsai telephelyre is szállított alapanyagot, idén azonban már csak a hozzá közelebbi gyárba vitte le a nyersanyagot - tájékoztatott Losó Adrienn.

Magyarországon még mindig kevés az öntözött terület, a legtöbb termelőnek nincs meg rá az anyagi kapacitása. A korábbi évekhez képest ugyanakkor folyamatosan nő az öntözött területek nagysága, de sok olyan terület van még az országban amit érdemes lenne öntözéssel ellátni - hangsúlyozta a vezérigazgató.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02