Jó hír a gazdáknak: tovább nőttek az árak

agrarszektor.hu
Idén szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,5%-kal meghaladták az előző év azonos időszakit, ami a növényi termékek árának 4,0, valamint az élő állatok és állati termékek árának 7,9%-os növekedéséből tevődik össze. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a mezőgazdasági ráfordítási árak 2017 január-szeptemberében 0,7%-kal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2017 szeptemberében 2016 szeptemberéhez képest

A gabonafélék ára 6,8, ezen belül a búzáé 13, a kukoricáé 4,0%-kal nőtt. A gyümölcsök ára 13%-kal emelkedett, ezen belül az almáé 68%-kal nőtt, a szőlőé 5,7%-kal csökkent. A zöldségfélék ára 0,8, a vöröshagymáé 12%-kal magasabb, a paradicsomé 1,3%-kal alacsonyabb lett. Az élő állatok termelőiár-szintje 3,4, az állati termékeké 19%-kal emelkedett. A tej ára 30, a tojásé 1,3%-kal nőtt.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


2017. január-szeptemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva

A mezőgazdasági termelői árak 3,4%-kal növekedtek. Ezen belül a növényi termékek ára 0,9%-kal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 11%-kal emelkedett. A zöldségfélék ára 0,9%-kal mérséklődött. A paradicsom ára összességében 3,6%-kal nőtt. Növekedést az étkezési paradicsom esetében mértünk, az ipari paradicsom ára 2,2%-kal visszaesett. A burgonya ára 9,4%-kal csökkent. A vágósertés ára 17, a tej ára 26%-kal emelkedett.

Mezőgazdasági ráfordítási árak

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,7%-kal mérséklődtek, ami a folyó termelő-felhasználás árszínvonalának 1,2%-os csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,5%-os emelkedéséből adódott. A legnagyobb mértékben a műtrágya- és a takarmányárak csökkentek, előbbi 9,5, utóbbi 5,1%-kal. A műtrágyaárak a 2017. I. félévi növekedés után újra mérséklődni kezdtek, és elérték a 2010. évi árszintet. A takarmányok árcsökkenésén belül az egyszerű takarmányok ára 6,9, a keveréktakarmányok ára 4,0%-kal alacsonyabb volt.

A növényvédő szerek ára gyakorlatilag stagnált, 0,1%-kal kisebb lett, mint az előző évben. Az energia és kenőanyagok ára 6,4%-kal nőtt, amire főként az üzemanyagárak 9,3%-os emelkedése volt hatással. Az épület- és gépfenntartási költségek 5,2, illetőleg 2,7%-kal nőttek, az állatgyógyászati készítmények 1,8%-kal drágultak. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 5,4%-kal emelkedett, míg a gépberuházásoké 0,2%-kal csökkent.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 104,1% volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?