Egyre komolyabban veszik: újra felmérik az öntözési igényeket

agrarszektor.hu
Újra felméri az öntözésfejlesztési vízigényeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Cél, hogy a 80 ezer hektáros mai öntözött terület 300 ezer hektárra növekedjen. A felmérést a falugazdászok bevonásával hajtják végre.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az októberében megjelent öntözésfejlesztési stratégiáról szóló kormányhatározat célul tűzi ki az öntözéses gazdálkodás elterjesztését - állapítja meg a NAK közleménye. A stratégia részeként a kamara vállalta, hogy 2014 után az öntözésfejlesztés megvalósítása szempontjából reális területeken újra felméri a vízigényeket. A felmérés 2017. december 1. és 2018. január 31. között több mint 1,2 millió hektárnyi területre és 43 ezer kamarai tagra terjed ki. A vízigény-felmérést az öntözéses gazdálkodás lehetséges területeihez, a vízgyűjtő rendszerekben rendelkezésre álló vízkészletekhez és a tényleges öntözési igényekhez igazítják, meghatározva a fejlesztési irányokat.

A felmérés a falugazdászok közreműködésével valósul meg, akik az öntözőrendszerek hatásterületén gazdálkodókkal közösen töltik ki az e célra készült internetes adatrögzítő felületet. A kérdőívet is tartalmazó felület kitöltésével parcellaszinten láthatóvá válnak azok a területek, ahol valós igény mutatkozik öntözésre.

A falugazdászok a felmérésnél hozzájáruló nyilatkozatot is kérnek a termelőktől, amely alapján a gazdálkodók adatai és parcellái felhasználhatók lesznek a stratégiához. Az elképzelések célja, hogy a 80 ezer hektáros jelenlegi öntözött terület minimum 300 ezer hektárra növekedjen. Ezen belül is cél a kertészeti kultúrák, illetve a szőlő- és gyümölcsültetvények arányának emelése, elsősorban felszíni vízkészletek felhasználásával, illetve a felszín alatti vízkészlet igénybe vételének minimalizálása és a víztakarékos öntözési technológiák alkalmazása mellett. Az öntözésfejlesztési stratégiát 2018. április 30-ig kell előterjeszteni a kormány számára - rögzíti a közlemény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?