A meleg tél miatt máris támadnak a gombák

agrarszektor.hu
Nem volt sem kemény fagy, sem tartós hótakaró a télen, és ez a mezőgazdasági területeken kedvezhet a kórokozók és a kártevők elszaporodásának. Őszi búzában és repcében például máris megjelentek a gombafertőzések.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tünetek a kalászosokban

Aki korán vetette el a búzáját, az most a sűrűbb állományokban már lisztharmatgyepekkel találkozhat. A figyelmes szemlélő megtalálja a szeptória őszi fertőzéséből visszamaradt piknídiumokat is, amelyekből már kora tavasszal kifejlődhet a gombás betegség. A helminthospóriummal leginkább ott lehet gond, ahol a búzát búza követi a vetésforgóban. A fogékony ősziárpa-fajtákon pedig megjelentek a hálózatos levélfoltosság tünetei.

Összességében az őszi kalászos-állományok 20-30 százalékán fedezhetők fel a megbetegedés jelei. Ez nem rendkívüli helyzet, ám idén a szokásosnál korábbi beavatkozásra lehet szükség.
Az intenzív búzatermesztőknek mindenképpen ajánlott már márciusban, a bokrosodás vége előtt elvégezni egy fungicides permetezést. Ehhez célszerű olyan készítményt választani, amelyik a hőmérséklettől függetlenül működőképes, kontakt hatóanyagot (például. klórtalonilt) is tartalmaz.

Repce: erősen fómás

Repcében elég erős a fómás fertőzés jelenléte. A beteg levelek aránya nemcsak a hidridtől, de az ősszel használt reguláló szertől is függ. Az őszi növekedést visszafogó gombaölő szerek közül a tebukonazol hatóanyagúak kevésbé retardálnak, mint a metkonazolos készítmények, ám fóma ellen az előbbi látszik hatékonyabbnak növényvédelmi tapasztalatok szerint. Ott, ahol ősszel nem védekeztek megfelelő hatónanyaggal, a repce indulása táján azonnal szükség lesz egy fungicides beavatkozásra. Ennek ideális időpontja akkor jön el, amikor a növény tenyészőcsúcsa 5-10 centivel megnyúlik. Ekkor érdemes a permetezést az első kénes lombtrágyás és szárormányos elleni kezeléssel összevontan elvégezni.


Rovarok és pockok

Sokan aggódnak az idei enyhe tél miatt azért is, mert kimaradt a kártevőket megtizedelő, tartós hideg. A hideg és meleg periódusok váltakozása épp olyan kedvezőtlen a rovarok számára, mint a tartós fagy, hiszen ez alaposan megbolygatja a nyugalmi állapotukat. Ha februárban is enyhe idő lesz, akkor először a szárormányost kell monitorozni a táblában, és klórpirifosszal védekezni, amint az egyedszáma elérte a beavatkozási szintet.

A zöldítési előírások és a termeléshez kötött támogatás alaposan megnövelte a lucerna termőterületét, bolygatatlan táblái pedig ideális búvóhelyet biztosítanak a pockok számára. Idén se tartós hótakaró, se nagy hideg, se belvíz nem apasztotta a rágcsálók állományát. Úgy tűnik azonban, hogy a sűrűn érkező időjárási frontok, a hideg-meleg váltakozása a pockokat is megviseli. Közepesen erős szintű a jelenlétük, nagy gradációt nem tapasztalni az országban.

A pockok ellen kihelyezett T-fákkal és feketére művelt földdel lehet hatékonyan védekezni, mert ilyenkor az ölyvek könnyebben észreveszik őket a táblában. A szántás hatékonyabban tizedeli az állományukat, mint a tárcsázás, de ezzel kapcsolatban megoszlanak a termelői vélemények.

Gönczi Krisztina

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?